Josep Borrell: Savunma sanayi üretimini artýrmamýz gerekiyor
ABONE OL

Borrell, "Avrupa savunma sanayini güçlendirmenin zamaný geldi" baþlýklý bir blog yazýsý paylaþtý.

AB Komisyonunun, geçen hafta yeni bir Avrupa Savunma Sanayi Stratejisi hazýrladýðýný anýmsatan Borrell, Ukrayna'ya yeterli askeri desteði saðlamayý sürdürmek, stoklarý tamamlamak ve olasý yeni tehditlerle yüzleþmek için savunma sanayisini güçlendirmeleri gerektiðini belirtti.

Borrell, gergin bir jeopolitik ortam ortaya çýktýðýna iþaret ederek, "Savunma sanayi ve teknoloji tabanýmýzý güçlendirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandý.

Rusya-Ukrayna savaþýnýn, Avrupa savunma sanayisinin üretim kapasitesinin artýrýlmasý konusundaki aciliyeti ortaya koyduðunu bildiren Borrell, Ukrayna'ya þimdiye kadar çoðunlukla mevcut stoklardan silah saðladýklarýný anýmsattý.

- "ÝLK ÖNCELÝÐÝMÝZ MÜHÝMMAT ÜRETÝMÝNÝ ARTIRMAK OLMALI"

Josep Borrell, "Ancak iki yýl süren yüksek yoðunluklu savaþýn ardýndan mevcut stoklar tükendi ve çatýþma stok savaþýndan üretim savaþýna dönüþtü." deðerlendirmesinde bulundu.

Stoklarý yenileyebilmek ve geleceðin daha çekiþmeli bir jeopolitik ortamýnda ihtiyaç duyulabilecek savunma yeteneklerini geliþtirebilmek için daha uzun vadeli bir vizyona geçmelerinin önemine dikkati çeken Borrell, ilk önceliðin mühimmat üretimini artýrmak olmasý gerektiðini belirtti.

Borrell, Avrupa savunma sanayinin savaþýn baþlangýcýndan bu yana üretim kapasitesini yüzde 50 artýrdýðýný, bugün bu alanda sipariþ ve finansman eksikliðinden kaynaklý sýkýntýlar yaþandýðýný anlattý.

Mühimmat üretim kapasitesinin sorunun sadece bir kýsmý olduðunu bildiren Borrell, "Savunma sanayi sektörünü geliþtirmek için daha fazlasýný yapmamýz gerekiyor." ifadesini kullandý.

Borrell, Avrupa savunma sanayisinin yüzde 90'ýnýn birkaç AB ülkesinde bulunduðunu, sektörün yýllýk cirosunun 70 milyar avro olduðunu ve 500 bin kiþi istihdam edildiðini hatýrlattý.

- "ORTAK ALIMLARI VE ÖNEMLÝ PROJELERÝ DESTEKLEMEMÝZ GEREKÝYOR"

Avrupa savunma sanayisinin AB ihtiyacýnýn yaklaþýk yüzde 40'ýný karþýladýðýný bu nedenle ordularýnýn kullandýklarý silah ve teçhizatýn çoðunu ithal ettiklerini ifade eden AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "Savaþýnýn baþlamasý ile Haziran 2023 arasýnda AB üyesi ülkelerin savunma alýmlarýnýn yüzde 78'i AB dýþýndan yapýldý. Ayný zamanda Avrupa savunma sanayi, üretiminin yüzde 40 ile 50'sini AB dýþý ülkelere ihraç ediyor." ifadesini kullandý.

Borrell, "Avrupa'daki savunma sanayisini güçlendirmek istiyorsak üye ülkelerin birlikte çalýþmasý hayati önem taþýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

AB ülkelerinin savunma planlamalarýný ve satýn almalarýný yeterince koordine edemediklerine iþaret eden Borrell, ortak alýmlarý ve önemli projeleri desteklemeleri gerektiðini anlattý.

Borrell, "Yeni Avrupa Savunma Sanayi Stratejisi ile 2030 yýlýnda ortak alýmlarýn payýnýn yüzde 40 olmasýný hedefliyoruz." ifadesini kullandý.

Avrupa savunma sanayisini desteklemek için 2027'ye kadar AB bütçesinden 1,5 milyar avro tahsis edeceklerini belirten Borrell, savunma sanayine yatýrým için AB'nin ortak borçlanmasý konusunun tartýþýldýðýný ve ortak borçlanmayý mantýklý bulduðunu belirtti.

  • Josep Borrell
  • avunma sanayi üretimi