Birleþmiþ Milletler'in (BM) kuruluþunun 79. yýl dönümü vesilesiyle baþkentte resepsiyon düzenlendi.
Cermodern'de yapýlan resepsiyona, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Dr. Babatunde Ahonsi, Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Büyükelçi Ayþe Berris Ekinci ve çok sayýda davetli katýldý.
Ahonsi etkinlikte yaptýðý konuþmada, 79 yýl önce yürürlüðe giren BM Antlaþmasý'nýn "yol gösterici ýþýk" olmaya devam ettiðini söyleyerek "BM Antlaþmasý bizi bölünme karþýsýnda birliðe ve kriz karþýsýnda kolektif eyleme yönlendirmektedir." dedi.
Çatýþmalarýn þiddetlenip kutuplaþmanýn derinleþtiðine dikkati çeken Ahonsi, "2024 yýlýndayýz ve küresel açlýk var. Bolluk içindeki dünyamýzda her on kiþiden birinin düzenli olarak bir gün ya da daha uzun süre aç uyumasý utanç verici. Bu durum ciddi gýda güvensizliði olarak nitelendiriliyor." diye konuþtu.
Ahonsi, iklim krizinin de arttýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:
"Bu zorlu zamanlarda BM, bugün karþý karþýya olduðumuz karmaþýklýklarý ele almak için vazgeçilmez çok taraflý platform olmaya devam ediyor. Savaþýn yýkýmýndan iklim acil durumuna, artan eþitsizliklerden yapay zeka gibi yeni teknolojilerin getirdiði zorluklara kadar dünyanýn sorunlarý hiçbir ülkenin tek baþýna saðlayamayacaðý çözümler gerektiriyor. 21. yüzyýlýn zorluklarý baðlantýlý, kapsayýcý ve tüm insanlýðýn uzmanlýðýndan yararlanan çerçeveler gibi 21. yüzyýlýn çözümlerini gerektirir."
Eylül ayýnda "BM Geleceðin Zirvesi" kapsamýnda üye devletler tarafýndan kabul dilen "Gelecek Paktý"ný hatýrlatan Ahonsi, "Gelecek Paktý uluslararasý sistemi yenileyecek böylece hem aný karþýlayacak hem de geleceðe uygun olacak. Daha kapsayýcý, daha etkili ve uluslararasý kurumlar ile halklar arasýnda daha güçlü baðlar kuran bir çok taraflýlýða ihtiyacýmýz var." dedi.
Ahonsi, Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarýna ulaþmak için finansal reformun yaný sýra yönetiþim ve kapsayýcýlýða küresel olarak nasýl yaklaþýldýðýnýn gözden geçirilmesi gerektiðini söyleyerek þunlarý kaydetti:
"Uluslararasý hukuku koruyarak ve çatýþmalarý barýþçýl yollarla çözmek için diplomasiyi yoðunlaþtýrarak kapsayýcý ve adil toplumlar inþa etme taahhüdümüzü yeniden teyit etmeliyiz. Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi'ne ve onun tüm insanlar için onur ve özgürlük vaadine baðlý kalmalýyýz. Eþitsizlik, ayrýmcýlýk ve þiddete, özellikle de tüm amaçlarýmýza ulaþmamýzda tam katýlýmlarý kritik öneme sahip olan kadýnlara ve kýz çocuklarýna yönelik þiddete karþý duruþumuzu net bir þekilde ortaya koymalýyýz."
Ahonsi, Gelecek Paktý'nda özetlenen eylemlerin küresel yönetiþimin ilerlemesine, uluslararasý barýþ ve güvenliðin güçlendirilmesine, kalkýnma için bilim ve teknolojiyi teþvik etmeye ve gençlerin geleceklerini þekillendirmelerine yardýmcý olacaðýna inandýðýný belirtti.
BM'nin kurucu üyesi olan Türkiye'nin, çok taraflý sistemin temel taþý olan BM'nin uzun süredir kararlý bir savunucusu olduðunu ifade eden Ahonsi, þunlarý kaydetti:
"Türkiye'deki BM kuruluþlarý, fonlarý ve programlarý, Türkiye'nin tüm vatandaþlarýna ve sakinlerine fayda saðlayan, hiç kimsenin geride býrakýlmamasýný saðlamak üzere, Türkiye'nin geliþmiþ, yüksek gelirli bir ülke olma vizyonunu gerçekleþtirmesine destek olmak için özenle ve stratejik bir þekilde çalýþarak hükümet ve diðer ortaklarla hem toplu hem de bireysel olarak iþbirliði yapmaya devam edecektir."
- "BM'nin yeni ve somut baþarýlarýna öncülük etmesini saðlamak üzere diðer BM üyeleriyle birlikte çalýþacaðýz"
Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Büyükelçi Ekinci de resepsiyonda bulunmaktan duyduðu onuru dile getirerek "Sayýn Ahonsi'ye, BM ailesini Türkiye'deki farklý sektörlerden yakýn ortaklarýyla bir araya getiren bu resepsiyona ev sahipliði yapma geleneðini baþlattýðý için teþekkür ediyorum." dedi.
Türkiye'nin BM faaliyetlerine verdiði desteðin hýz kesmeden devam edeceðini söyleyen Ekinci, þu deðerlendirmede bulundu:
"Bu yýl 79. yýl dönümü kutlamalarý, uluslararasý dayanýþmayý güçlendirmeyi, mevcut küresel zorluklarý ele almayý ve barýþçýl, daha adil ve eþitlikçi bir uluslararasý sisteme giden yolu açmak için çok taraflýlýðý yeniden baþlatmayý amaçlayan Geleceðin Zirvesi'nin toplanmasýyla ayný zamana denk geldi. Türkiye, zirveyi ve sonuç belgesi olan Gelecek Paktý'ný destekledi. Paktta yer alan taahhütlerimizin layýkýyla yerine getirilmesini ve Paktýn BM'nin yeni ve somut baþarýlarýna öncülük etmesini saðlamak üzere diðer BM üyeleriyle çalýþacaðýz."
Ekinci, baþta Gazze'de olmak üzere çatýþma bölgelerinde görevlerini yaparken hayatýný kaybeden BM personelinin sayýsýnýn rekor seviyelere ulaþtýðýný hatýrlatarak þunlarý kaydetti:
"BM için acý dolu bir yýl oldu. Son günlerde BM Barýþ Gücü misyonlarýný hedef alan hayasýz saldýrýlara tanýk olduk. BM Genel Sekreteri'nin kendisi bile uluslararasý topluma uluslararasý hukuk ve BM Þartý'nda yer alan yükümlülükleri hatýrlattýðý için sözlü saldýrýlarýn hedefi haline geldi. Bu saldýrýlar, merkezinde BM'nin yer aldýðý çok taraflýlýða her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduðu bir dönemde gerçekleþiyor. Son derece zor koþullar altýnda, hatta bazen Birleþmiþ Milletler idealleri uðruna en büyük fedakarlýðý göstererek hizmetlerini sürdüren tüm BM personelini saygýyla anýyorum."
Türkiye'nin, kurucu üyesi olduðu BM'nin temsil ettiði deðerlerin güçlü bir destekçisi ve savunucusu olarak, BM Þartý'nýn ilkelerinin korunmasý, barýþýn tesis edilmesi ve sürdürülmesi çabalarýnda BM'yi ve kuruluþlarýný desteklemeye devam edeceðini söyleyen Ekinci, Türkiye'nin BM'nin düzenli bütçesine en fazla katký saðlayan ilk 20 ülke arasýnda olduðunu vurguladý.