Kardeþ ülke Azerbaycan seçime hazýrlanýyor
ABONE OL

Mevcut Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev dahil 7 adayýn yarýþacaðý seçime 2 gün kala tüm seçim merkezlerinde son hazýrlýklar yapýlýyor.

6 bin 300'den fazla sandýkta yaklaþýk 6,5 milyon seçmenin oy kullanacaðý seçimde, yurt dýþýnda yaþayan Azerbaycan vatandaþlarý için 37 ülkede 49 sandýk kuruldu.

Yaklaþýk 85 bin kiþi, seçimde gözlemci olmak için kayýt yaptýrdý. 49 uluslararasý kuruluþ ve 70 ülkeyi temsilen 800 kiþi de seçimleri izlemek için akredite oldu.

Azerbaycan'daki seçimi, Türkiye baþta Rusya, Almanya, Ýtalya, Japonya ve diðer ülkelerden 63 uluslararasý medya kuruluþu da takip edecek.

- ÝÞGALDEN KURTARILAN BÖLGELERDE DE SANDIKLAR KURULDU

Azerbaycan'ýn Ermenistan iþgalinden kurtardýðý bölgelerde de sandýklar kuruldu. Böylece 30 yýl aradan sonra ilk kez Azerbaycan'ýn tüm topraklarýnda cumhurbaþkaný seçimi yapýlacak.

Karabað'ýn sembol þehri Þuþa'da, bir zamanlar ayrýlýkçý Ermeni yönetimin "baþkent" olarak kullandýðý Hankendi'de, Hocalý'da, Hocavend'de, Aðdere'de, Aðdam'da, Cebrayýl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlý'da, Laçýn'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen oy kullanacak.

- ALÝYEV DAHÝL 7 ADAY YARIÞACAK

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisince (YAP) aday gösterilen Cumhurbaþkaný Aliyev'in yaný sýra Milli Cephe Partisi Genel Baþkaný Razi Nurullayev, Büyük Kuruluþ Partisi Genel Baþkaný Fazýl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Baþkaný Elþad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Baþkaný Kudret Hasanguliyev ile baðýmsýz adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarýþacak.

- CUMHURBAÞKANI SEÇÝMÝ ÖNE ALINMIÞTI

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev, erken cumhurbaþkaný seçiminin 7 Þubat'ta yapýlmasýna iliþkin karar almýþtý.

Cumhurbaþkaný seçiminin 7 yýlda bir yapýldýðý Azerbaycan'da son seçim, 11 Nisan 2018'de düzenlenmiþti.

Aliyev'in imzaladýðý kararnameyle cumhurbaþkaný seçimi öne alýnmýþtý.