Karis, Türkiye'nin bölgesel rolüne iliþkin, "Türkiye'nin bölgemizin güvenliðine ve NATO'nun içerisindeki katkýsý bizler için çok büyük bir önem taþýyor." ifadelerini kullandý.
Estonya Cumhurbaþkaný Karis, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.
Türkiye ve Estonya'nýn iki NATO müttefiki olduðunu hatýrlatan Karis, "Türkiye'nin bölgemizin güvenliðine ve NATO'nun içerisindeki katkýsý bizler için çok büyük bir önem taþýyor." ifadelerini kullandý.
Karis, Türkiye ile ülkesinin hem iyi zamanlarda hem kötü zamanlarda birbirini desteklemeye devam ettiðinin altýný çizdi.
Karis, Türkiye ile Estonya arasýndaki diplomatik iliþkilerin tesisinin ve dostluðunun 100. yýlýný kutladýklarýný, iki ülke arasýndaki kültürel paylaþýmlarýn iliþkileri güçlendirdiðini söyledi.
Estonya'nýn 1929'da ilk konsolosluðunu Ýstanbul'da açtýðýna, tarihsel açýdan iki ülkenin iyi iliþkilere sahip olduðuna dikkati çeken Karis, Türkiye'nin Estonya'daki Sovyet iþgalini tanýmadýðýný aktardý.
Karis, Türkiye ve Estonya'nýn NATO çerçevesinde müttefik olduklarýný, iki ülkenin transatlantik güvenlik alanýnda çalýþmalarýnýn ortaklaþa þekilde devam ettiðini anlattý.
Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat 2023'teki depremlerin ardýndan Hatay'a arama kurtarma ekibi gönderdiklerini hatýrlatan Karis, iki ülkenin hem ulusal hem de bölgesel düzeyde iþbirliklerinin sürdüðünü dile getirdi.
Karis, Afrika ve Orta Doðu'da imar çalýþmalarýna yönelik katkýlarýna da dikkati çekerek, þöyle devam etti:
"Ýki ülke arasýndaki dostluðun ve diplomatik iliþkilerin tesisinin 100. yýlýný kutluyoruz. Bunun çok önemli bir vesile olduðunu düþünüyorum. Bu vesileyle geleceðe yönelik bakýþ ortaya koyabileceðiz. Savunma alanýndaki iþbirliðimiz ve ayný zamanda savunma sanayi alanýndaki ortaklaþa yaptýðýmýz çalýþmalar vesilesiyle Estonya'daki savunma güçlerine Türkiye'den zýrhlý araçlar saðlanacak ve ilgili iþletmeleri yarýn ziyaret edeceðim. Burada ticaret hacmimize baktýðýmýz zaman, bu sayede giderek artýyor. 709 milyon avroluk bir hacme ulaþtýk. 2020'ye kýyasla iki katýna ulaþmýþ bulunuyor ve ayný zamanda tabii iki taraflý olarak artmasýný bekliyoruz."
Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili konuþan Karis, Türkiye'nin önemli aday ülke olduðunu, Estonya'nýn bu üyelik sürecini desteklediðini ve desteklemeye de devam edeceðini söyledi.
Karis, "Türkiye ve AB arasýndaki diyalog çok kýymetli. Türkiye'nin stratejik olarak AB komþuluk güvenliði açýsýndan çok önemli olduðunu biliyoruz. Bunun yaný sýra tabii ki AB, Türkiye ile diyaloðunu devam ettirmeli ve daha da derinleþtirmelidir. Türkiye'nin ayný zamanda dünyadaki en büyük mülteci nüfusa ev sahipliði yaptýðýný biliyoruz. Türkiye, Avrupa Birliði için önemli bir partner göç konusunda." diye konuþtu.
Rusya-Ukrayna Savaþý'na deðinen Karis, savaþýn sadece Avrupa bölgesinde deðil ayný zamanda küresel güvenlik mimarisi açýsýndan son derece derin etkiler ortaya koyduðunu vurguladý.
Ukrayna'nýn varlýðýný sürdürmesinin herkes için çok önemli olduðuna iþaret eden Karis, þunlarý söyledi:
"Ukrayna'nýn varlýðýný sürdürmesine yönelik ayakta kalmasý için Türkiye'nin de desteði çok önemlidir. Yine gayri safi yurt içi hasýlamýzýn yüzde 0,25 oranýnda bir katký saðlýyoruz biz de Ukrayna'ya. Rusya'nýn Ukrayna'da durdurulmamasý halinde Rusya'nýn saldýrganlýk açýsýndan iþtahý giderek daha da artacaktýr. Türkiye'ye çok teþekkür etmek istiyorum. Kýrým'ýn 2014'te iþgalini, ilhakýný kýnamýþtý ve kabul etmemiþti Türkiye. Karadeniz tahýl giriþimi açýsýndan da Türkiye'nin yaptýðý katkýlar çok önemliydi, çok kýymetliydi. Küresel gýda güvenliði açýsýndan da bu tahýl giriþimi çok önemliydi. Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik baþlatmýþ olduðu savaþ ayný zamanda dünya çapýnda da gýda güvenliðini tehdit etmiþtir."
Karis, NATO'nun 75. yýlýný kutladýðýný hatýrlatarak, Washington zirvesinde çok önemli mesajlarýn verilmesi gerektiðini, Ukrayna'ya destek mesajýnýn tekrarlanmasý gerektiðini, Rusya'yý "askeri bir güçle" yenebileceklerini ifade etti.
Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýna iliþkin konuþan Karis, bölgeye insani yardýma olan ihtiyacýn giderek arttýðýnýn altýný çizdi.
Karis, Birleþmiþ Milletlerde (BM) Filistin'in tam üyeliðini desteklediklerini ve BM Genel Kurulunda Filistin'e daha fazla haklarýn verilmesi konusunda da desteklerini yinelediklerini belirterek, þunlarý kaydetti:
"BM'nin Filistinli mültecilere yönelik, çalýþmalarýný sürdüren, yardýmý destekleyen organizasyonuna yönelik de desteðimizi devam ettiriyoruz. Gerçekten burada yaþanan çatýþma daha önce eþi benzeri görülmemiþ bir boyutta devam ediyor ve özellikle de Gazze Þeridi'nde en çok uluslararasý yardýma, insani yardýma ihtiyaç duyan kiþilere bu yardýmýn bir an evvel ulaþtýrýlmasý gerekiyor."