Gazze'ye ulaþtýrýlmasý için Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý (AFAD) öncülüðünde hazýrlanan "Türkiye-Katar Gazze Ýyilik Gemisi", Mersin Uluslararasý Limaný'ndan yola çýktý.
Ýsrail'in saldýrýsý altýnda bulunan Gazze Þeridi'ndeki Filistin halkýyla dayanýþma amacýyla AFAD koordinasyonunda Saðlýk Bakanlýðý, Katar Kalkýnma Fonu ve sivil toplum kuruluþlarýnca temin edilen gýda, saðlýk, hijyen ve barýnma malzemelerinden oluþan 1900 tonluk insani yardým malzemesi, "Türkiye-Katar Gazze Ýyilik Gemisi"ne yüklendi.
Mersin Uluslararasý Limaný'ndaki rýhtýmda hazýrlýklarý tamamlanan gemi için uðurlama töreni düzenlendi.
Programda konuþan Ýçiþleri Bakan Yardýmcýsý Münir Karaloðlu, Ýsrail'in geçen yýl 7 Ekim'de Gazze'ye baþlattýðý saldýrýlarla insanlýk suçu ve soykýrým uyguladýðýný söyledi.
Birleþmiþ Milletler Ýnsani Yardým Koordinasyon Ofisi'nin 1 Mayýs'ta açýkladýðý rapora göre, þu ana kadar Gazze'de devam eden saldýrýlarda 34 bin 568 kiþinin hayatýný kaybettiðini anýmsatan Karaloðlu, Türkiye'nin, Filistin'in "haklý davasý"nda uluslararasý alanda yanlarýnda durmaya devam edeceðini vurguladý.
Karaloðlu, Türk milletinin Filistin'in içinde bulunduðu duruma kayýtsýz kalmadýðýna dikkati çekerek, þöyle konuþtu:
"Bu gemiyi Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Kalkýnma Fonu ortak hazýrladý. Bu gemide 1900 ton yardým malzemesi var. Bu yardýmýn 1400 tonu Katar Kalkýnma Fonu tarafýndan Türkiye'de, kalan 500 tonu da AFAD koordinasyonunda yardým ve sivil toplum kuruluþlarý tarafýndan tedarik edildi. Temennimiz en kýsa sürede kalýcý ateþkes saðlansýn; Gazzeli kardeþlerimiz kendi topraklarýnda, memleketlerinde barýþ içerisinde yaþamaya devam etsin. Bizim gönderdiðimiz bu yardýmlar da onlarýn ihtiyaçlarýný gidersin, yaralarýna merhem olsun."
Katar Dýþiþleri Bakanlýðýnda Uluslararasý Ýþbirliðinden Sorumlu Devlet Bakaný Lolwah Rashid Al Khater de Gazze'ye yardýmlarýn insanlýk borcu olduðunu dile getirdi.
Refah Sýnýr Kapýsý'nda yaþanan olaylara deðinen Al Khater, "Ýsrail iþgal güçleri tarafýndan geçtiðimiz günlerde Refah Belediyesine acýmasýzca saldýrýlar ve müdahaleler söz konusu oldu. Refah Sýnýr Kapýsý'ný ele geçirdiler. Ýnsani yardýmlarýn geçiþini engellemeye devam ediyorlar. Öldürmeleri ve göçe zorlamalarý da cabasý. Bölgede eþi benzeri olmayan bir dram yaþanýyor." dedi.
Al Khater, Türkiye-Katar Gazze Ýyilik Gemisi'nin iki ülke arasýndaki ortak vizyonun göstergesi olduðunu belirterek, þöyle devam etti:
"Katar Devleti olarak kardeþ Türkiye'nin üstlendiði ve yapmakta olduðu tüm çabalarý takdirle karþýlýyoruz. Dünyada milyonlarýn yararlanabileceði birçok konuda da Türkiye ile iþbirliði içindeyiz. Katar Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasýndaki geliþmekte olan stratejik iliþkilerin varmýþ olduðu düzeyden de son derece gurur duyduðumuzu ifade etmek isterim. Kaldý ki bu iliþkilerin beslendiði güç; karþýlýklý olarak iþbirliði ve dayanýþmadan kaynaklanmaktadýr. Ýki kardeþ halk arasýnda ortak paydalarýmýz sayýsýzdýr. Ortak çýkarlarýmýz, bölgenin istikrarý ve güvenliði konusunda iþbirliðimiz devam etmekte. Bu anlamda, bu hususu her vesileyle vurgulamaktayýz. Bu operasyonda emeði geçen herkese teþekkür ediyoruz."
Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Yasin Ekrem Serim, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, AFAD Baþkaný Okay Memiþ ile askeri ve mülki erkanýn da katýldýðý programda, dua okunmasýnýn ardýndan gemi uðurlandý.
Ýnsani yardým malzemelerini taþýyan gemi, yaklaþýk iki gün sürmesi planlanan deniz yolculuðuyla Gazze'ye en yakýn bölge olan Mýsýr'ýn El-Ariþ Limaný'na ulaþacak.
Limana yanaþacak gemiden indirilecek yardým malzemeleri, týrlarla Refah Sýnýr Kapýsý'na taþýnacak.
Gümrük iþlemlerinden sonra Filistin Kýzýlayýna teslim edilecek malzemeler, Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaþtýrýlacak.
Türkiye'den bugüne kadar Gazze'ye 13 uçak ve 10 gemiyle toplamda 52 bin 16 ton insani yardým malzemesi gönderildi.