Katil Ýsrail Lübnan'da kana doymuyor! 'Köyleri terk edin' çaðrýsýnda bulundular
ABONE OL

Lübnan haber ajansý NNA'ya göre, ülkenin doðusunda yer alan Baalbek bölgesine baðlý Sarain el-Tahta beldesinde bir yumurta deposuna Ýsrail hava saldýrýsý gerçekleþti.

Ülkenin güneyindeki Sayda kentine baðlý Kevseriyye es-Siyad beldesinde 3 katlý bir bina Ýsrail hava saldýrýsý sonucu yerle oldu.

Beldeye yoðun saldýrýlarýn ardýndan Kevseriyye es-Siyad ile el-Gassaniyye beldeleri arasýndaki yol trafiðe kapandý.

Yine Lübnan'ýn güneyindeki Sur ilçesine baðlý el-Huþ bölgesi çevresi, Nebatiye kentinin güneyindeki Zifta ve Zahrani beldeleri Ýsrail savaþ uçaklarýnýn hedefi oldu.

Saldýrýlarda, can kaybý, yaralanma ya da maddi hasara dair bilgi verilmedi.

HAVA SALDIRISINDA 5 KÝÞÝ ÖLDÜ

Ýsrail ordusunun, Lübnan'ýn güney ve kuzey bölgelerine düzenlediði hava saldýrýlarýnda 5 kiþi öldü, 23 kiþi yaralandý.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada, Ýsrail ordusunun, ülkenin güneyindeki, Cebel-i Lübnan vilayetine baðlý Barca beldesine düzenlediði saldýrýda ilk belirlemelere göre 4 kiþinin hayatýný kaybettiði, 14 kiþinin de yaralandýðý belirtildi.

Açýklamada, Ýsrail'in ayrýca Hristiyanlarýn yoðunlukta yaþadýðý Beyrut'un kuzeyindeki Keservan bölgesinde bir eve düzenlediði saldýrýda da ilk belirlemelere göre 1 kiþinin öldüðü, 9 kiþinin yaralandýðý aktarýldý.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 2 bin 229 kiþi öldü, 10 bin 380 kiþi yaralandý.

ÝRAN MECLÝS BAÞKANI KALÝBAF, LÜBNAN'A DESTEK MESAJI ÝLETMEK ÝÇÝN BEYRUT'A GÝTTÝ

Ýran Meclis Baþkaný Muhammed Bakýr Kalibaf, Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaþkaný Mesud Pezeþkiyan'ýn Ýsrail saldýrýlarý altýndaki Lübnan'a destek mesajýný iletmek üzere baþkent Beyrut'a gitti.

Ýran devlet televizyonunun haberine göre, eski Hava Kuvvetleri Komutaný Kalibaf, kendi kullandýðý uçaðýyla gittiði Beyrut'ta basýna açýklama yaptý.

Parlamentolararasý Birlik Zirvesi'ne katýlmak üzere Cenevre'ye gittiðini belirten Kalibaf, "Cenevre'ye bir geziye gidiyorum fakat ondan önce Ýran halkýnýn, liderinin ve cumhurbaþkanýnýn Lübnan halkýna her zaman yanýnda olduðumuz mesajýný iletmek için Sayýn Nebih Berri'nin daveti üzerine Beyrut'a gelmeyi tercih ettim." dedi.

BOÐULMA TEHLÝKESÝ YAÞAYAN 99 KÝÞÝ KURTARILDI

Ýsrail saldýrýlarý altýnda olan Lübnan'ý denizden yasa dýþý yollarla terk etmeye çalýþan 99 kiþinin kurtarýldýðý açýklandý.

Lübnan ordusundan konuya iliþkin yapýlan açýklamada, Lübnan'ýn kuzeyinden 2 botla Kýbrýs adasýna doðru yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþan kiþilerin tespit edildiði belirtildi.

Açýklamada, Lübnan ordu unsurlarýnýn, botlarý denize açýldýktan sonra batan 98'i Suriyeli ve 1'i Lübnanlý toplam 99 kiþiyi kurtardýðý kaydedildi.

AMBULANSLARI VURMAKLA TEHDÝT ETTÝ

Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn güneyindeki ambulanslarý, "Hizbullah üyelerini ile silah" taþýdýklarýný iddia ederek hedef almakla tehdit etti.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, X sosyal medya platformu üzerinden yaptýðý açýklamada, Hizbullah'ýn silahlý kiþileri ve silahlarý taþýmak için ambulans kullandýðýný iddia etti.

Saðlýk ekiplerine Hizbullah üyeleriyle iþbirliði yapmamalarý çaðrýsýnda bulunan Adraee, Ýsrail ordusunun, silahlý kiþileri taþýyan her türlü araca karþý gerekli tedbirleri alacaðý tehdidinde bulundu.

ARTAN ÝHTÝYAÇLARLA BAÞA ÇIKMAKTA ZORLANIYORLAR

Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ýsrail'in havadan ve karadan saldýrýlar düzenlediði Lübnan'daki saðlýk sisteminin artan ihtiyaçlarla baþa çýkmakta zorlandýðýný belirtti.

Ghebreyesus, Ýsrail'in saldýrdýðý Lübnan'daki saðlýk sistemine iliþkin X'ten paylaþýmda bulundu.

Lübnan'da saldýrý altýnda bulunan bölgelerdeki 207 saðlýk ocaðýndan 100'ünün þiddetin artmasý nedeniyle þu anda kapalý olduðunu kaydeden Ghebreyesus, "Saldýrýlarýn ardýndan yapýsal hasar sebebiyle 5 hastane kapandý. Yaklaþýk 100 kiþinin ölümüne neden olan, saðlýk çalýþanlarýna ve tesislerine yönelik saldýrýlar durdurulmalý. Yaralý sayýsý artýyor." ifadelerini kullandý.

Ghebreyesus, Lübnan'daki saðlýk sisteminin sýnýrlý insan ve kaynak kapasitesi nedeniyle ihtiyaçlarla baþa çýkmakta zorlandýðýný vurgulayarak, "Hastalarýn ve saðlýk çalýþanlarýnýn acilen korunmasýný istiyoruz. Barýþ istiyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

GÖÇ EDENLERÝN SAYISI 430 BÝNÝ AÞTI

Ýsrail saldýrýlarý altýnda olan Lübnan'dan Suriye'ye göç edenlerin toplam sayýsýnýn 430 bini geçtiði bildirildi.

Lübnan Bakanlar Kurulu Baþkanlýðý, Ýsrail saldýrýlarýnýn yol açtýðý zararlar ve insan hareketliliði gibi ülkedeki son durumu yansýtan verilerin yer aldýðý bir rapor yayýmladý.

Ýsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a düzenlediði saldýrýlarda yaþamýný yitirenlerin sayýsýnýn 2 bin 229'a, yaralananlarýn sayýsýnýn ise 10 bin 380'e yükseldiði kaydedilen raporda, bugüne kadar ülke içinde yerinden edilen kiþiler için 1032 merkez açýldýðý ve bunlarýn 837'sinde yer kalmadýðý, 187 bin kiþinin (39 bin 300 ailenin) Lübnan Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan çýkarýlan yönetmeliklerle listelenen merkezlere kaydedildiði aktarýldý.

Raporda, 23 Eylül-11 Ekim tarihleri arasýnda 317 bin 457'si Suriye, 115 bin 44'ü Lübnan vatandaþý olmak üzere toplam 430 binden fazla kiþinin ülke topraklarýndan Suriye'ye geçtiði bildirildi.

ÝSRAÝL'DEN LÜBNAN'IN GÜNEYÝNDEKÝ 22 KÖYE TAHLÝYE UYARISI

Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn güneyindeki 22 köyün sakinine evlerini terk etmeleri ve güneye gelmemeleri yönünde uyarýda bulundu.

Ýsrail ordusu, baþta ülkenin güneyi olmak üzere Lübnan'a saldýrýlarýný sürdürüyor. Ýsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Albay Avichay Adraee sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Lübnan'ýn güneyindeki 22 köye tahliye çaðrýsýnda bulundu. Adraee, "Hizbullah'ýn faaliyetleri Ýsrail ordusunu harekete geçmeye zorluyor. Güvenliðiniz için evlerinizi derhal tahliye etmelisiniz. Hizbullah üyelerinin, tesislerinin veya silahlarýnýn yakýnýnda bulunan herkes hayatýný tehlikeye atýyor. Evlerinizi terk etmeli ve Awali Nehri'nin hemen kuzeyine geçmelisiniz" ifadelerini kullandý. Adraee, "Güneye doðru herhangi bir hareket, hayatýnýz için tehlike oluþturacaðý için güneye gitmeniz yasaktýr. Þartlar uygun olduðunda evlerinize ne zaman dönebileceðinizi size bildireceðiz" dedi.

⁠ÝSRAÝL'ÝN LÜBNAN'DA ÞÝDDETLENEN SALDIRILARINDA 2 BÝN 229 KÝÞÝ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 2 bin 229 kiþi öldü, 10 bin 380 kiþi yaralandý.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.

Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Ýsrail bombardýmaný nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kiþi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kiþinin göç ettiði belirtiliyor.

Soykýrýmcý Ýsrail ordusu son 24 saatte Gazze'de 49 Filistinliyi þehit etti

Ýsrail'in Lübnan'a düzenlediði saldýrýlarda hayatýný kaybedenlerin sayýsý 2 bin 229 oldu

Türk varsa endiþe yok! 3 kýtada 136 ülkeden 115 bin tahliye