Kazakistan Cumhurbaþkaný Tokayev, BDT Devlet Baþkanlarý Zirvesi'nde konuþtu: Topluluðumuzu korumalýyýz
ABONE OL

Kazakistan Cumhurbaþkanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, Tokayev, Rusya'nýn baþkenti Moskova'da gerçekleþtirilen BDT üyesi ülkelerin liderler zirvesinde konuþtu.

Tokayev, BDT'nin 1991'de Alma-Ata Deklarasyonu temelinde kurulduðunu hatýrlattý.

Cumhurbaþkaný Tokayev, BDT'nin yetkili bir uluslararasý örgüt olarak potansiyelinin daha da güçlendirilmesinin, Kazakistan için mutlak öncelik olduðunu kaydetti.

Eski Sovyetler coðrafyasýnda geçen yüzyýlýn 90'lý yýllarýnda Balkanlar'da olduðu gibi kötü senaryonun geliþmesinin önlenmesine BDT'nin büyük katkýlarý olduðuna iþaret eden Tokayev, "Topluluðumuzu korumalýyýz, bu amaç doðrultusunda karþýlýklý güveni güçlendirecek en etkili önlemleri almalý, devlet baþkanlarý düzeyinde kamusal eleþtirel saldýrýlardan kaçýnmalý, itidalli ve basiretli davranmalýyýz." dedi.

ERMENÝSTAN-AZERBAYCAN BARIÞ ANLAÞMASI

Tokayev, bugünkü zirvenin amacýnýn jeopolitik istikrarsýzlýk ve hýzla geliþen uluslararasý durum baðlamýnda örgütün faaliyetine yeni bir ivme kazandýrmak olduðunu söyleyerek "Kazakistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ýn barýþ anlaþmasý imzalamaya yönelik ortak adýmlarýný memnuniyetle karþýlýyor. Orta Asya'daki devletler arasý sýnýrlarýn belirli bölümlerinin yasal tescilinin tamamlanmasýnda kaydedilen önemli ilerlemeyi de memnuniyetle belirtiyoruz." ifadelerini kullandý.

BDT'nin dünya sahnesindeki otoritesinin arttýðýna iþaret eden Tokayev, "Geçen yýl, BDT'nin açýklýðýný ve olgunluðunu gösteren 'gözlemci' ve 'ortaðý' statüleri belirlendi. Kurumsal çalýþmanýn devamýnda 'BDT+' formatýnýn oluþturulmasýný öneriyorum. Bu platform, Topluluðun bölgesel iliþkilerini geniþletmesinin temeli olacak." diye konuþtu.

EKONOMÝ VE TÝCARET VURGUSU

Kazakistan Cumhurbaþkaný Tokayev, ticaret ve ekonomik konularýnýn BDT'nin sürekli ilgi odaðýnda olmasý gerektiðini ve bu kapsamda endüstriyel iþbirliði, gümrük düzenlemelerinin basitleþtirilmesi, yeni tedarik zincirlerinin oluþturulmasý ve dijital teknolojilerin kullanýlmasýna yönelik çalýþmalarýn önemini vurguladý.

Fuar ticaretinin giderek daha popüler hale geldiðini anlatan Tokayev, her yýl BDT ülkelerindeki kentlerin birinde Avrasya kýtasýndan zanaatkar ve çiftçilerin de katýldýðý fuarýn düzenlenmesini ve bu baðlamda ilk fuara da zamanýnda Tarihi Ýpek Yolu Güzergahý'nýn önemli duraðý olan ve "tüccarlar kenti" olarak anýlan Kazakistan'ýn kadim Taraz þehrinde ev sahipliði yapmaya hazýr olduklarýný belirtti.

Tokayev, ayrýca "Avrasya Güvenlik Konseptinin" ortak geliþtirilmesinin büyük önem taþýdýðýný ve bu konunun tartýþýlmasý için de en uygun platformun BDT olduðunu sözlerine ekledi.