Kazakistan'dan Ermenistan'a kritik ziyaret
ABONE OL

Ermenistan'ýn resmi haber ajansý Armenpress'in haberine göre, Cumhurbaþkaný Tokayev için Cumhurbaþkanlýðý yerleþkesinde Baþbakan Nikol Paþinyan'ýn katýlýmýyla resmi tören düzenlendi.

Törenin ardýndan Cumhurbaþkaný Tokayev ile Baþbakan Paþinyan görüþme gerçekleþtirdi.

Görüþmenin ardýndan yapýlan ortak açýklamaya göre Tokayev, Ermenistan'ýn, Güney Kafkasya'da Kazakistan için çok önemli ve güvenilir bir ortak olduðunu, ortak hedef ve çýkarlarýn, bölgesel ve uluslararasý barýþ ve güvenlik açýsýndan örtüþtüðünü bildirdi.

Tokayev, bu maksatla Ermenistan'la kapsamlý ortaklýðýn geliþtirilmesiyle ilgilendiklerini, ticaret, ekonomi ve yatýrým alanlarýndaki iþbirliðine özel önem verdiklerini kaydetti.

Sanayi, finans, inovasyon, turizm, tarým ve diðer alanlardaki iliþkilerin etkinleþtirilmesinin gerektiðini vurgulayan Tokayev, "Ermenistan'a birtakým ortak yatýrým projelerinin hayata geçirilmesini teklif ettim. Bu, özellikle günümüzün zorlu jeopolitik durumuyla ilgilidir. Bu yöndeki çalýþmalar, hükümetler arasý komisyonun odak noktasýdýr." ifadelerini kullandý.

Tokayev, lojistik ve taþýmacýlýk sektörünün ikili iþbirliðinin güçlendirilmesi açýsýndan büyük önem taþýdýðýna iþaret ederek, Ermenistan hükümetinin giriþimi olan "Barýþ Kavþaðý Projesi"ni desteklediklerini belirtti.

Ermenistan ile Azerbaycan arasýnda barýþ anlaþmasý imzalanmasý konusuna da deðinen Tokayev, Kazakistan'ýn iki ülkeye barýþ görüþmeleri için ortam saðlamaya hazýr olduðunu kaydetti.

- ÝKÝ ÜLKE ARASINDA GÖÇ ALANINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ ANLAÞMASI ÝMZALANDI

Baþbakan Paþinyan da iki devlet arasýndaki iþbirliðini güçlendirmeyi amaçlayan yeni yönelimlerin belirlenmesi yoluyla ekonomik iþbirliðinin geniþletilmesi imkanlarýnýn deðerlendirildiðini ifade ederek, Güney Kafkasya'da güvenlik ve istikrarýn saðlanmasý konusuna da deðinildiðini aktardý.

Görüþme sonunda Ermenistan ile Kazakistan arasýnda göç alanýnda iþbirliði anlaþmasý imzalandý.

Erivan ile Astana'nýn "kardeþ þehir" ilan edilmesine iliþkin Erivan Belediye Baþkaný Tigran Avinyan ile Astana Belediye Baþkaný Zhenis Kasýmbek arasýnda da anlaþma imzalandý.

  • Kazakistan
  • Kasým Cömert Tokayev
  • Ermenistan çalýþma ziyareti