Kenya'da protesto: 39 ölü
ABONE OL

KNCHR Baþkaný Roseline Adede, Kenya'daki gösterilerle ilgili basýna yaptýðý açýklamada, ölümlerin polis ile göstericiler arasýndaki þiddetli çatýþmalardan kaynaklandýðýný söyledi.

Adede, "Kayýtlarýmýzdan elde edilen veriler, ülke çapýndaki protestolarda 17'si baþkent Nairobi'de olmak üzere 39 kiþinin öldüðünü, 361 kiþinin de yaralandýðýný gösteriyor." dedi.

Güvenlik güçlerinin protestoculara, gazetecilere, avukatlara ve saðlýk personeline orantýsýz þiddet uyguladýðýna dikkati çeken Adede, bu durumu kýnadýklarýný belirtti.

Öte yandan protestocular ülkenin farklý bölgelerinde gösteri düzenlemeye devam ediyor. Protestolar nedeniyle birçok iþyeri kapalý kalýrken bazý yollarda da ulaþým saðlanamýyor.

Protestolar ülke genelinde yaðma ve maddi hasara yol açarken Kenya'da geçen hafta düzenlenen gösteriler sonrasý ülke genelinde güvenlik önlemleri artýrýldý.

Askeri araçlar ve zýrhlý personel taþýyýcýlar Nairobi'de devriye gezerken, aðýr silahlý askerler de kaos ve yaðmaya karþý polise destek oluyor.

Hükümetin vergi düzenlemesine karþý çýkan ve meclis binasýna giren göstericilere polisin ateþ açmasý sonrasý çýkan olaylarda çok sayýda kiþi yaralanmýþ ve bazýlarý da hayatlarýný kaybetmiþti.

Olaylar sonrasý Kenya Devlet Baþkaný William Ruto, tartýþmalý yasayý imzalamayarak meclise geri göndermiþti.

  • 2024 Finans Tasarýsý
  • kenya
  • protesto