KF-21 savaþ uçaðýnda hýrsýzlýk vakasý! Ýki ülke arasýnda kriz çýkarak geliþme
ABONE OL

Güney Kore Savunma Tedarik Programý Ajansý, geliþtirilmekte olan KF-21 savaþ uçaðýyla ilgili teknik bilgileri çaldýklarýndan þüphelenilen Endonezyalý mühendisler hakkýnda soruþturma baþlatýldýðýný açýkladý. Mühendislere yurt dýþýna çýkýþ yasaðý kondu.

Güney Kore, Endonezya'nýn da destek verdiði KF-21 savaþ uçaðýnýn üretimine bu yýl baþlamayý planlarken, projede "hýrsýzlýk" krizi yaþanýyor. Güney Kore Savunma Tedarik Programý Ajansý'ndan (DAPA) yapýlan açýklamada, KF-21 savaþ uçaðýyla ilgili teknik bilgileri çaldýklarýndan þüphelenilen Endonezyalý mühendisler hakkýnda soruþturma baþlatýldýðý bildirildi. Proje ortaklarýndan olan Korea Aerospace Industries (KAI) þirketinde görevli mühendislerin uçakla ilgili teknik bilgileri bir usb belleðe sakladýðýndan þüphelenildiði, isimleri açýklanmayan mühendislere yurt dýþýna çýkýþ yasaðý konduðu öðrenildi. Güney Kore istihbarat teþkilatýnýn da destek verdiði soruþturmada, depolanan verilerin stratejik bilgileri içerip içermediðine odaklanýlacaðý ifade edildi.

KF-21 programýnýn küçük ortaðý olan Endonezya, 8.8 trilyon Won (6,6 milyar dolar) geliþtirme maliyetinin yalnýzca yüzde 20'sinden sorumlu.

ÜRETÝMÝNE BU YIL BAÞLANMASI BEKLENÝYOR

Güney Kore ve Endonezya ortaklýðýnda Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROKAF) ve Endonezya Hava Kuvvetleri (TNI) için geliþtirilen çok amaçlý savaþ uçaðý KF-21'in üretimine bu yýl baþlanmasý bekleniyor. Güney Kore, 2032'ye kadar 120 adet KF-21'i kendi hava kuvvetlerinde kullanýma sokmayý hedefliyor.