Kýbrýs Barýþ Harekatý'na Libya desteði: Kaddafi silah depolarýný topyekün bize açtý
ABONE OL

AA muhabirine konuþan Özülker, dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, 20 Temmuz 1974'te düzenlenen Kýbrýs Barýþ Harekatý dönemindeki tutumuna iliþkin açýklamalarda bulundu.

Özülker, Kaddafi'nin o dönem Türkiye'ye çok yakýn tutum sergilediðini belirterek, "Türk Silahlý Kuvvetlerinin Kýbrýs'a çýkarma yapmasý konusunda dünya çapýnda çok az ülkeden destek gelmiþtir. Ama destek veren ülkelerin baþýnda gelenlerden bir tanesi de Libya'dýr, Kaddafi'dir." ifadelerini kullandý.

Dönemin Libya yönetiminin Türkiye'yi çok iyi tanýdýðýna dikkati çeken Özülker, "Kaddafi esas itibarýyla bir diktatör. Ayný zamanda rejim de fevkalade katý. Ama bu kapsam içinde Türkiye ile olan iliþkiler fevkalade sýcak ve olumlu." diye konuþtu.

Özülker, o dönemki Libya'nýn, Türkiye ile olan iliþkilerine de deðinerek, özellikle bölgede iþ yapan müteahhitler için Libya hükümetince çok fazla destek saðlandýðýný söyledi.

- "KADDAFÝ SÝLAH DEPOLARINI TOPYEKÜN BÝZE AÇTI"

Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn düzenlendiði tarihteki sürece deðinen Özülker, þöyle konuþtu:

"Libya o tarihte bize çok net bir biçimde müracaatta bulundu. Onlarýn iki tane çok büyük silah deposu vardý. Libya o tarihte bütün silahlarýný Amerika'dan alýyordu. Dolayýsýyla Amerika'yla yakýn iliþki içindeydiler. Bu koþullar altýnda Libya o tarihte depolarýnda bizim kullanabileceðimiz birçok yedek parça veya ihtiyacýmýz olabilecek baþka þeyler olabilir düþüncesiyle depolarýný topyekün bize açmýþtýr."

Özülker, o tarihte Kaddafi'nin kendilerine, "Hava sahamýz da depolarýmýz da açýk. Neye ihtiyacýnýz varsa gelin alýn. Eðer bu depodakilerin tamamý ihtiyacýnýzý giderebilecek konumdaki malzemeyse onlarýn tümünü de alabilecek þekilde istediðiniz her þeyi almakta serbestsiniz ve ben de size bu manada destekçiyim." dediðini anlattý.

Kaddafi'nin bu çaðrýsý sonrasýnda Türk Silahlý Kuvvetleri tarafýndan Libya'ya uzmanlar gönderildiðini aktaran Özülker, "Uzmanlar incelemelerde bulundu. Ancak oradaki malzeme ile bizdeki silahlar karþý karþýya konduðunda çok fazla uyuþmadýðý anlaþýldý. Dolayýsýyla depolar topyekün açýldý ama biz onlarýn içerisinde belirli sayýda ve imkan olarak bizimle uyuþabilecek nitelikte olanlarý alabildik. Ama bu arada bizim silahlarýmýzla uyumlu olan ellerinde ne varsa onlarýn hepsini de verdiler." diye konuþtu.

Özülker, Kaddafi'nin, hem harekat sürecinde hem de sonrasýnda Türkiye'ye Kýbrýs konusunda desteðini sürdürdüðünü belirterek, "Kaddafi yönetimindeki Libya hükümeti Kýbrýs konusunda Türkiye'ye topyekün arka çýktý." ifadesini kullandý.