Kim Jong-un, 2024'te 3 ''casus uydu'' daha fýrlatacaklarýný duyurdu
ABONE OL

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansýna (KCNA) göre, Kim, iktidardaki Kore Ýþçi Partisinin genel kurul toplantýsýnýn son gününde ülkesinin gelecek yýl hedeflerini açýkladý.

Kim, toplantýda yaptýðý konuþmada, bu yýl ilk kez "casus uydunun" baþarýyla fýrlatýlmasýnýn ardýndan 2024'te 3 uydunun daha fýrlatýlacaðýný bildirdi.

Ülkesinin olasý nükleer bir krize daha hýzlý yanýt verilebilmesi için nükleer sektör dahil daha birçok alanda geliþilmesi gerektiðini belirten Kim, "Güney Kore'nin kontrol altýna alýnmasý" ihtimaline de hazýrlýklý olunmasý gerektiðini dile getirdi.

Kim, Güney Kore ile iliþkileri hakkýnda da Seul'ün Kuzey Kore'yi "düþman" ilan ettiðini kaydederek iki ülkenin birleþmesinin "mümkün olmadýðýný" vurguladý.

Ýki ülke arasýndaki iliþkilerde "köklü deðiþiklik" çaðrýsýnda bulunan Kim, Güney Kore ve Kuzey Kore'nin "savaþ halindeki iki düþman ülke" haline geldiðine dikkati çekti.

Kim, Güney Kore'yi artýk birleþme ya da uzlaþma konusunda muhatap olarak görmeyeceklerini söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim ayrýca, 2024'te ABD'ye karþý "saldýrgan" tutum sergileyeceklerine dikkati çekerek "ABD ve Güney Kore bizimle çatýþmaya girerse nükleer caydýrýcýlýðýmýzla onlara karþý kritik eylemde bulunmaktan çekinmeyeceðiz." ifadesini kullandý.

Kuzey Kore, 21 Kasým'da Güney Kore'ye doðru "casus uydu" taþýyan bir roket fýrlatmýþtý.

Bunun ardýndan Güney Kore, 22 Kasým'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladýðý ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayý amaçlayan anlaþmanýn bazý hükümlerini askýya aldýðýný açýklamýþtý.

Kuzey Kore de 23 Kasým'da söz konusu anlaþmayý feshettiðini duyurmuþtu.