Kýrgýzistan'da BDT'ye üye devletlerin 15. Turizm Konseyi Toplantýsý yapýldý
ABONE OL

Toplantýya, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Rusya, Belarus ve Ermenistan temsilcileri ile BDT Ýþ Konseyi ve Turizm Konseyi Sekretaryasý yetkilileri katýldý.

Söz konusu ülkeler arasýnda turizm alanýnda iþbirliði olanaklarý ve potansiyelinin ele alýndýðý toplantýda, yaptýrýmlarýn etkisinde olan Rusya ve Belarus'un BDT'nin diðer ülkeleri ile mevcut kültürel, tarihi ve ekonomik baðlarýna dayanarak ortak turizm alaný oluþturmaya yönelik artan ihtiyaca dikkat çekildi.

Kýrgýzistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlýðýna baðlý Turizm Departmaný Baþkaný Maksat Usubaliyev, toplantýnýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, ülke ekonomisinin geliþmesinde turizmin önemli rol oynadýðýný belirterek, "Kýrgýzistan'da turizmin þu anda doðru geliþme yolunda ilerlediðini belirtmek istiyorum." dedi.

Ülkedeki gerekli yasal zeminin yaný sýra turizm endüstrisindeki kuruluþlar ile iþletmelerin çalýþmasý için uygun koþullar oluþturulduðunu vurguladý.

Kýrgýzistan'ýn, 80 ülke vatandaþý için basitleþtirilmiþ vize rejimi uyguladýðýný anýmsatan Usubaliyev, geçen yýl Kýrgýzistan'ý 8 milyon 557 bin 136 turistin ziyaret ettiðini, Özbekistan'dan 5 milyon 274, Kazakistan'dan 2 milyon 352 bin, Rusya Federasyonu'ndan 826 bin 898 ve Türkiye'den 48 bin ve Çin'den 38 bin turistin geldiðini bildirdi.

Usubaliyev, yabancý ziyaretçilerden 2021'de 142 milyon 400 bin dolar, 2022'de 696 milyon 400 bin dolar, 2023'te 994 milyon 400 bin dolar elde edildiðini aktardý.

Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlýðý Turizm Endüstri Komitesi Baþkaný Nurtas Karipbayev, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, turizmin kültürel alýþveriþinin önemli aracý olduðunu belirterek, toplantýda ortak tur konusunu ele aldýklarýný anlattý.

Karipbayev, Kazakistan'a 2023'te yaklaþýk 9 milyon 200 bin yabancý ziyaretçi geldiðini ifade ederek, tur operatörleri için her bir yabancý turist için 33 dolar ödendiðini söyledi.

Özbekistan Turizm Devlet Komitesi Baþkan Danýþmaný Farhod Faizillayev, ülkesini 2023'te 7 milyon yabancý turistin ziyaret ettiðini ve bu yýl 10 milyon turist beklediklerini belirtti.

Toplantý kapsamýnda Kýrgýz halkýnýn gelenekleri, Özbekistan ile Belarus'un turizm potansiyeli tanýtýldý.

  • Çolpon-Ata
  • Turizm Konseyi