Kırım'da gerilim artıyor Rus şiddeti sokağa indi
ABONE OL

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde bir süredir devam eden Rusya yanlısı eylemler Pazar günü karşıt gruplar arasında çatışmaya neden oldu. Sivastopol kentinde, Rus yanlısı gruplar, Ukrayna’ya destek veren göstericilere saldırdılar.

Barışçıl olarak başlayan ve çoğunluğunu orta yaşlı kadınların oluşturduğu protestocular, Ukrayna dilinin önemli isimlerinden sayılan şair Taras Shevchenko’nun doğumunun 200. Yılını kutlamak üzere bir araya geldiler. Rus yanlısı göstericilerin sözlü karşılık vermesi üzerine tansiyon yükseldi. Rus yanlısı gruplar, karşıt protestoculara fiziki saldırıda bulundular. Kiev’de düzenlenen toplantıda da ise Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, bir santimetrekarelik Ukrayna toprağını dahi Rusya’ya vermeyeceklerinin altını çizdi.

Sınır karakolu Rusların kontrolünde

Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki Çernomorskoe sınır karakolunun, Rus askerlerinin kontrolüne geçtiği bildirildi. Ukrayna Devlet Sınır Koruma Servisi Başkanı Oleg Slobodyan, Çernomorskoe sınır koruma birliğine saldıran 30 Rus askerinin, karakolu ele geçirdiğini belirterek, saldırının diğer detaylarının araştırıldığını söyledi. Ülke basını, güneydeki Kherson iline bağlı Çongar kasabasındaki sınır koruma biriminin de Rus askerlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu. Bu arada, Ukrayna’nın batısındaki Lviv’te konuşlandırılan çok sayıda askeri aracın dün gece trene yüklendiği bildirildi.

AA muhabirlerine Rus tacizi

Öte yandan Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin Kırım-Ukrayna sınırındaki Kerç şehrine girişine izin verilmedi. Kerç-Akmescit yolunda ilerleyen 50 araçlık Rus askeri konvoyunu görüntülemek isteyen AA muhabirleri, Rus askerleri tarafından tartaklandı. Muhabiri taşıyan aracın önüne kesen silahlı ve kar maskeli askerler, kamera ve fotoğraf kayıtlarını sildi. Ruslar, bir saat Kerç’in girişinde bekletilen AA muhabirlerinin daha sonra Akmescit’e dönüşüne izin verdi.

SOPALARLA SALDIRDILAR

Kırım’da dün düzenlenen gösteriler sırasında Ukrayna ve Rusya yanlıları birbirine girdi. Gösteriye müdahale eden Moskova yanlısı gruplar, Tatarlar’ın da yer aldığı göstericilere sopalarla saldırdı. Rus yanlısı gruplar tarafından milis gücü oluşturulduğu haberleri geliyor.