KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar: Asla Türk askerinin Kýbrýs'tan ayrýlmasýna müsaade etmeyeceðiz
ABONE OL

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, kentteki termal bir otelde Kýbrýs Gazileriyle Buluþma programýnda yaptýðý konuþmada, 20 Temmuz 2024'te 50. yýlýnýn kutlanacaðý Kýbrýs Barýþ Harekatýnýn kahramanlarýyla bir arada olmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Bugün Kýbrýs'ta barýþ, huzur ve güvenlik içerisinde yaþadýklarýný aktaran Tatar, þöyle konuþtu:

"Doðu Akdeniz'de bir Türk devletinde ay yýldýzlý bayraklarýmýz göklerde dalgalanmaya devam ediyorsa, eðer ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nin mavi vatandaki hakký hukuku sürdürülebiliyorsa ve hava sahasýnda bizlerin ÝHA ve SÝHA'larý güvenliðimizi, ulusal çýkarlarýmýzý ve milli menfaatlerimizi koruyabiliyorsa sizlerin sayesindedir. Yýllar geçti. Allah sizlere saðlýk versin diyorum. Barýþ harekatýnda hayatlarýný kaybedip þehit düþen mücahitlerimize ve ebediyete irtihal eden gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Buradaki gazilerimiz ile mücahitlerimize de saðlýk ve uzun ömürler diliyorum."

- "MEHMETÇÝK BÝZLERÝN GÜVENLÝÐÝNÝN GARANTÖRÜDÜR"

Tatar, dünyada arkanýzda güçlü bir devlet ile saðlam bir irade yoksa sizleri her koþulda çaðýn deðerlerine bakýlmaksýzýn zulme ve her türlü insanlýk dýþý harekete maruz kalmak suretiyle çoluk çocukla periþanlýða doðru itilmenin görülebileceðini vurguladý.

Ýþte bunlarý 1950'li ve 1960'lý yýllarda EOKA'lýlarýn at koþturduðu yýllarda Kýbrýs'ta yaþadýklarýný aktaran Tatar, þöyle konuþtu:

"Biz sizleri o dönemlerde umut olarak gördük ve bekledik. Ne mutlu bize ki siz o zaman baþardýnýz, geldiniz. Birlikte bir destan yazdýk. Bugün Filistin'e bakýyoruz. Yaþananlarý görüyoruz. Ýnsanlýðýn bir utancý. Ukrayna savaþýnda olaný biteni gördük. Ondan evvel Suriye'de, Irak'ta. Ama bazý çevreler Kýbrýs'ta Türk halkýna telkin ederken çað deðiþmiþ, bundan sonra savaþlar olmazmýþ. Bundan sonra insanlar birbirlerine çok daha merhametli davranacaklarmýþ. Ýnsanlar bir kez daha asla eskiden yaþanan mezalimlikleri ve katliamlarý iþlemeyecekmiþ. Bunlarý dediklerinde Kýbrýs'ta barýþýn devamý için iki kardeþ halkýn iç içe ve 1974 öncesi dönemlerindeyim. Türkiye'nin garantörlük modasý geçtiði için buna son verilmesi, Türk askerinin artýk orada kalmasýna gerek kalmadýðýný ve geri çekilebileceðini ve Kýbrýslý Türk'ü orada Rumlarla iç içe, yan yana yaþamaya terk edebileceðini söyleyenlere bugün cevabýmýz 'Bakýnýz çað deðiþse bile hala daha böyle katliamlarla hep insanoðlu karþý karþýya kalabiliyor. Bunlarý yakýn geçmiþte ve bugün hep birlikte görebiliyoruz.' Dolayýsýyla ben Cumhurbaþkaný olarak halkýma þunlarý tavsiye ediyorum; Asla Türkiye Cumhuriyetinin garantörlüðünden vazgeçmeyeceðiz. Asla Türk askerinin Kýbrýs'tan ayrýlmasýna müsaade etmeyeceðiz. Çünkü, Mehmetçik bizlerin güvenliðinin garantörüdür."

- "DOÐU AKDENÝZ'DE TÜRKÝYE'YLE BÝRLÝKTE ULUSAL ÇIKAR VE MENFAATLERÝMÝZÝN SÜRDÜRÜLEBÝLMESÝ GEREKÝYOR"

Tatar, KKTC'nin Türk Devletler Teþkilatýnýn gözlemci üyesi olduðunu ve aþama aþama tanýnma yolunda önemli adýmlar attýklarýný kaydetti.

Bu baþarýnýn Türkiye Cumhuriyetinin desteðiyle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Kýbrýs Türkü'nün yanýnda olmasý sayesinde olduðunu aktaran Tatar, "(Erdoðan'ýn) Son olarak 19 Eylül günü, Birleþmiþ Milletler'in (BM) 78. Genel Kurulu'nda bütün dünya devletlerine yaptýðý çaðrýyla artýk Kýbrýs Türk halkýnýn baðýmsýzlýðýnýn tanýnmasý, her türlü diplomatik, ekonomik ve siyasi iliþkilerin geliþmesi ve dolayýsýyla KKTC'nin baðýmsýz, özgür bir devlet olarak yoluna bu þekilde devam etmesi gerekiyor. Doðu Akdeniz'de Türkiye'yle birlikte ulusal çýkar ve menfaatlerimizin sürdürülebilmesi gerekiyor. Bize de yakýþan da Kýbrýs'ýmýza sahip çýkmak ve aramýzdaki münasebetlerin geliþtirilmesidir. Bunun için de çaba gösteriyoruz."

Programda, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiðitbaþý da bir konuþma yaptý.

Konuþmalarýn ardýndan Tatar, programa katýlan Afyonkarahisar'daki Kýbrýs gazileriyle hatýra fotoðrafý çektirdi.