KKTC Cumhurbaþkaný Tatar'dan BM'ye tepki: Kabul edilemeyecek bir aþamaya geldi
ABONE OL

Kýbrýs'ta temaslarda bulunan Lacroix, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis'in ardýndan KKTC'nin baþkenti Lefkoþa'da Cumhurbaþkaný Ersin Tatar tarafýndan kabul edildi.

Cumhurbaþkanlýðý ofisinde gerçekleþen görüþmede, KKTC Cumhurbaþkanlýðý Müsteþarý Okan Donangil, müzakere heyeti üyeleri ve danýþmanlar yer alýrken, Lacroix'e ise BM Genel Sekreteri'nin Kýbrýs'taki Özel Temsilcisi ve Barýþ Gücü Misyon Þefi Colin Stewart eþlik etti.

Tatar, görüþmenin ardýndan düzenlediði basýn toplantýsýnda, Lacroix ile görüþmelerinde Kýbrýs'ta iki devletin olduðunu ve burada faaliyetlerini sürdüreceklerse KKTC ile de bir mutabakat metni imzalamalarý gerektiðini ilettiðini söyledi.

Taleplerine yaklaþýmýn olumlu olduðunu belirten Tatar, BM tarafýndan Kýbrýs için atanacak temsilcinin ancak taraflarýn taleplerini iletecek tarafsýz, yetkileri sýnýrlý ve belirli bir süreliðine görevlendirilecek "kiþisel temsilci" þeklinde olabileceðini kaydetti.

Tatar, doðrudan BM Güvenlik Konseyi'ne baðlý olup, federal temelli bir anlaþma için müzakere zemini araþtýrmasý yapacak özel bir temsilci modelini reddedeceklerini söyledi.

Temsilci için onayladýklarý belli bir ismin olmadýðýna dikkati çeken Tatar, tamamýyla tarafsýz olacak bir BM temsilcisini onaylayabileceklerini bildirdi.

Tatar, Kýbrýs'ta kalýcý, sürdürülebilir ve adil bir anlaþmanýn, egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statünün kabulünden geçtiðini yineleyerek, "BM'nin KKTC ile bir anlaþmasýnýn olmamasý artýk bizim için kabul edilemeyecek bir aþamaya geldi." ifadesini kullandý.

BM yetkilisi Lacroix ile görüþmesinde Yiðitler-Pile Yolu Projesi konusunun da gündeme geldiðini anlatan Tatar, Yeþil Hat üzerindeki Türklerin 40 yýldýr tarým yaptýklarý arazilerde Rumlarýn inþaat faaliyetine baþlama niyetlerinden duyduklarý rahatsýzlýðý dile getirdiðini belirterek, BM'den konuya müdahale etmesini istediklerini kaydetti.

"MUTABAKATTAN MEMNUNUZ"

Lacroix de görüþmenin ardýndan yaptýðý açýklamada, Tatar ile sadece Kýbrýs konusunu görüþmediklerini Orta Doðu'da yaþanan geliþmeleri de ele aldýklarýný aktardý.

Tatar ile KKTC'nin uygulamaya geçirdiði Yiðitler-Pile Yolu Projesi konusunda görüþtüklerini vurgulayan Lacroix, "Bu konuda taraflarýn vardýðý mutabakattan memnunuz." dedi.

Lacroix, görüþmede Kýbrýs'ta iki toplumu da ilgilendiren teknik komitelerin çalýþmalarýnýn da gündeme geldiðini aktararak, siyasi süreçteki ilerlemeyi desteklemeye ve çalýþmalarý her iki tarafla da yakýn koordinasyon içerisinde sürdürmeye kararlý olduklarýný sözlerine ekledi.