14 Mayýs Cumhurbaþkanlýðý ve Milletvekili Genel Seçimlerine geri sayým sürerken, 6'lý Masa'nýn 30 Ocak'ta yayýnladýðý 244 sayfalýk manifestoda Kýbrýs meselesine bakýþý, tartýþma konusu oldu. 6'lý Masa'nýn ortak mutabakat metninde, Kýbrýs için "Milli davamýz olan Kýbrýs sorununa adil ve kalýcý bir çözüm bulunmasý amacýyla KKTC'nin ve Kýbrýslý Türklerin kazanýlmýþ haklarýný koruma ve iki toplumun egemen siyasi eþitliðini saðlama hedeflerini gözeteceðiz. Kýbrýs milli davamýzdýr" deniliyordu.
KIBRIS'IN TANINMASI YOK
KKTC'nin merhum Cumhurbaþkaný Rauf Denktaþ'ýn eski danýþmaný Gazeteci-Yazar Sabahattin Ýsmail, 6'lý Masa'nýn Kýbrýs meselesini yanlýþlarla dolu biçimde ele aldýðýný, 6'lý Masa'nýn Kýbrýs'a dair tutumunun endiþe verici olduðunu kaydetti. Kýbrýs Gazetesi'nde her iki ittifakýn meseleye bakýþýný analiz eden Ýsmail, 6'lý Masa'nýn KKTC'nin tanýnmasýna yönelik bir politika ve hedefi olmadýðýný vurguladý. Ýsmail, 6'lý Masa'nýn programýnda AK Parti bildirgesinde olduðu gibi KKTC'nin tanýnmasý için çaba gösterileceðine yönelik bir ifade yer almadýðý gibi, KKTC'nin Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve Türk Devletleri Topluluðu'ndaki gözlemci üyeliklerinin tam üyelikle taçlandýrýlmasý için çalýþýlacaðýna dair bir hedefin de bulunmadýðýný belirtti.
Mavi Vatan politikasýnýn da programýda yer almadýðýna dikkat çeken Ýsmail, yazýsýnda "Bir diðer eksiklik ise KKTC'nin gasp edilmek istenen deniz yetki alanlarýna sahip çýkýlacaðýna, Doðu Akdeniz'deki doðal kaynaklarda KKTC'nin meþru hak ve çýkarlarýnýn korunacaðýna ve Mavi Vatan sýnýrlarýnýn savunulacaðýna dair bir taahhüdün bulunmamasýdýr. Bu Rumlarla, onlarýn destekçisi emperyalist ülkeleri cesaretlendirecek bir durumdur" ifadelerini kullandý.
UYDURMA BÝR SÖYLEM
6'lý Masa programýnda kullanýlan en yanlýþ ifadenin, "egemen siyasi eþitliði saðlama hedefi" olduðunu belirten Ýsmail þunlarý kaydetti: "Bu ifade, tam bir kafa karýþýklýðý örneðidir. Doðru terminoloji, egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statümüzün BM Güvenlik Konseyi tarafýndan tescilidir. Bilindiði gibi 28 Nisan 2021'de Cenevre'de BM ve Rum tarafýna verilen 6 maddelik çözüm planýmýzda bu husus vurgulanmýþtýr. Bundan milim geri gidilemez. Siyasi eþitlik, eski federasyon dönemi söylemidir ve iki toplumun federasyon içinde eþit olmasýný ifade eder. Egemen eþitlik ise iki devletli anlaþma döneminin söylemidir. Ýki baðýmsýz egemen devletin anlaþarak birbirlerini tanýmasýný ve yan yana, iþbirliði içinde, iyi komþular olarak yaþamasýný ifade eder. 6'lý Masa'nýn hedef olarak ortaya koyduðu 'egemen siyasi eþitlik' ifadesi, bugüne dek dünyada hiç kimsenin kullanmadýðý, yanlýþ ve iki ayrý tezi birbirine karýþtýran uydurma bir ifadedir."
RUM AÐZIYLA KONUÞTULAR
Millet Ýttifaký'ný oluþturan partilerin programýnda Kýbrýs bölümünün terminoloji hatalarý ile dolu olduðunu ifade eden Ýsmail, bildiride "Kýbrýs Türk halký" yerine "toplum" denildiðini, bu ifadenin Rumlar, BM ve AB/ABD emperyalizmi tarafýndan çok sevildiðini, eski federasyon günlerinde kalan bir tanýmlama olduðunu kaydetti. Ýsmail, "Bu ifade, Kýbrýs Türklerinin ayrý egemen bir halk deðil, Rum aðýrlýklý federal birleþik Kýbrýs içindeki azýnlýk Türk cemaati olduðunu ifade etmektedir ve asla kullanýlmamalýdýr" þeklinde konuþtu.
MASA FEDERASYONU SAVUNUYOR
Tüm bu yanlýþlardan, uyduruk ifadelerden, terminoloji yanlýþlar ve eksikliklerden, 6'lý Masa'nýn ileride tekrar federasyonu görüþmeyi hedeflediði sonucu çýktýðýný ifade eden Ýsmail, masanýn "iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eþitliðe dayalý bir federasyonu" savunduðunu söyledi. Sabahattin Ýsmail, bu durumun, eðer milli Kýbrýs davasý ile ilgili bir cehaletten kaynaklanmýyorsa büyük bir gaflet ve dalalet örneði olduðunu kaydetti: "Gayriciddidir. Geleceðimiz için endiþe nedenidir."
Yazýda en dikkat çekici bölümlerden biri de 6'lý Masa'nýn "Kýbrýs sorununu çözeceðiz" cümlesine verilen yanýt oldu. Ýþte o bölüm: "Biz, Kýbrýs sorununu 1974'te Barýþ Harekâtý ile çözdük ve 1983'te KKTC'nin ilaný ile noktaladýk. Buradan hareketle KKTC'nin tanýnmasýný ve iki baðýmsýz-egemen devletin iyi komþular olarak yan yana yaþayýp, barýþ içinde iþbirliði yapmalarýný savunuyoruz. Kýbrýs sorunu ve çözüm, artýk sadece Rumlar açýsýndan vardýr. Ve onlarýn Kýbrýs sorununu çözmekten anladýklarý, KKTC'nin ortadan kaldýrýlarak Rum aðýrlýklý Birleþik Kýbrýs'ýn kurulmasýdýr, Türklerin azýnlýk olarak Rum devletine yama olmasýdýr, egemenliklerini tüm Ada'ya yaymalarýdýr, Türk askerinin Ada'dan çýkarýlmasý ve garantörlüðün iptal edilmesidir, AB içinde ENOSÝS'i gerçekleþtirerek her alanda Yunanistan ile bütünleþmektir. Onlar açýsýndan Kýbrýs sorunu da çözüm de budur ve bu hedeflere ulaþtýklarý zaman Kýbrýs sorununu çözülmüþ sayacaklardýr."
AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan Kýbrýs programýný olumlu ve kapsamlý olarak deðerlendiren Ýsmail, þunlarý kaydetti: "AK Parti seçim bildirgesinde, hem bugüne dek KKTC için yapýlanlara, hem de bundan sonra izlenecek politikaya yer verilmiþtir. Bu baðlamda, KKTC ile ilgili olarak geleceðe dair verilen en önemli vaat, tanýnma için çalýþýlacaðýdýr. Ýfade aynen, 'KKTC'nin tanýnmasý için çalýþmaya devam edeceðiz' þeklindedir."