KKTC'den Almanya'ya tepki
ABONE OL

AA muhabirine açýklamalarda bulunan Cumhurbaþkaný Tatar, Ýsrail-Filistin çatýþmasý üzerine Güney Kýbrýs'ta askeri hareketlilik yaþandýðýný hatýrlatarak, Alman özel kuvvet birliklerine baðlý askerlerin GKRY'nin kontrolündeki bölgelere geldiðini, sadece Almanya'nýn deðil diðer ülkelerin askerlerinin de Türkiye ve KKTC'nin izni ve onayý olmadan Kýbrýs'ta konuþlandýrýlamayacaklarýný kaydetti.

Tatar, Zürih ve Londra garanti anlaþmalarýna dikkati çekerek GKRY'deki askeri hareketliliði yakýndan takip ettiklerini, KKTC'nin bu konularýn tamamýnda Türkiye Cumhuriyeti ile istiþare halinde olduðunu söyledi.

Kýbrýs'ýn genelinde askeri her geliþmeden mutlak surette Türkiye'ye bilgi verilmesi gerektiðinin altýný çizen Tatar, "Kýbrýs Cumhuriyeti'nin garantörü olan Türkiye ve bizim iznimiz ve onayýmýz olmadan yabancý askeri kuvvetlerin Ada'ya gelmesi uluslararasý anlaþmalara aykýrýdýr. Bunun Almanya veya baþka bir ülke olmasý fark etmez. Kýbrýs'ýn garantörleri Türkiye, Ýngiltere ve Yunanistan'dýr. Buna dikkat edilmesi gerekir." ifadelerini kullandý.

- "Ýngilizler üsleri kullanýrken dikkat etmeli"

Tatar, Kýbrýs'ta bulunan Ýngiltere'ye ait askeri üslerin anlaþmalar çerçevesinde Ada'da bulunduklarýna iþaret ederek, "Ýngilizler üsleri kullanýrken dikkat etmeli. Bu üsler, Ýngiltere'nin ulusal çýkarlarý için kullanýlýrken Kýbrýs'ta bulunan Türkler ve Rumlara zarar vermeyecek þekilde olmalýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

  • KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar
  • Tepki Uluslararasý Anlaþmalara Aykýrý
  • Almanya Özel Kuvvetleri