KKTC'den TDT'ye baþvuru! Kabul edilirse  haksýzlýða karþý mesaj olacak
ABONE OL

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, KKTC'nin tüm kurum ve kuruluþlarý ile Türk Devletleri Teþkilatýnýn (TDT) faaliyet gösterdiði her alanda yer almak ve iliþkileri geliþtirmek arzusunda olduðunu söyledi.

Azerbaycan'ýn Þuþa þehrinde düzenlenen "TDT Devlet Baþkanlarý Gayriresmi Zirvesi"ne katýlan Tatar, "Ulaþtýrma Baðlantýsý ve Ýklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek Ýnþa Etmek" temalý zirvede konuþtu.

Türk dünyasýnýn manevi baþkenti Þuþa'da bulunmaktan memnuniyet duyduðunu belirten Tatar, kendisini davet eden Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'e teþekkürlerini iletti.

Tatar, uzun yýllar Ermenistan iþgali altýnda bulunan topraklarýnýn Aliyev'in liderliðindeki kahraman Azerbaycan ordusunca kurtarýlmasýndan büyük gurur ve sevinç duyduklarýný ifade etti.

2. Karabað Savaþý ve devamýnda yaþanan geliþmeler baðlamýnda genelde Karabað'ýn, özelde de Þuþa'nýn, Türk Dünyasý'ndaki birlik ve beraberliðin sembolü haline geldiðini dile getiren Tatar, "En büyük gücümüz, Türk Dünyasý'nýn birlik, beraberlik ve dayanýþmasýdýr. Bir araya geldiðimizde, dayanýþmamýzý gösterdiðimizde, neleri baþarabileceðimizi ortaya koyduðumuz simge bir yerde bulunuyoruz." diye konuþtu.

Tatar, KKTC'nin, Türk Dünyasý'nýn ayrýlmaz parçasý olarak kadim Þuþa'da düzenlenen zirvede temsil edilmesinin son derece önemli ve tarihi bir olay olduðunu vurgulayarak, "KKTC, tüm kurum ve kuruluþlarý ile TDT'nin faaliyet gösterdiði her alanda yer almak ve iliþkileri geliþtirmek arzusundadýr." dedi.

- "GAZÝMAÐUSA LÝMANI'NIN, 'KARDEÞ LÝMANLAR' PROGRAMINA DAHÝL EDÝLMESÝ ÇOK ÖNEMLÝ DESTEK OLACAKTIR"

KKTC'nin Ercan Havalimaný, Gemikonaðý Limaný ile uluslararasý alanda tanýnan Gazimaðusa Limaný'nýn, TDT açýsýndan çeþitli fýrsatlar yarattýðýna inandýðýný belirten Tatar, þöyle devam etti:

"Bu alanda nihai hedefimiz, KKTC'yi sivil havacýlýkta bölgesel bir merkez, deniz taþýmacýlýðýnda da güvenilir transit bir ülke haline getirmektir. Gazimaðusa Limaný'nýn, TDT'nin 'Kardeþ Limanlar' programýna dahil edilmesi için TDT Sekretaryasýna ilgili Bakanlýðýmýzca baþvuruda bulunulmuþtur. Kýbrýs Türk halkýnýn beklentisi, KKTC'nin Kardeþ Limanlar Mutabakat Zaptý'na dahil olma talebinin olumlu karþýlanmasýdýr. Gazimaðusa Limaný'nýn, TDT 'Kardeþ Limanlar' programýna dahil edilmesi, Kýbrýs Türk halkýna uygulanan haksýz ve hukuksuz izolasyona zulmüne karþý çok önemli bir destek ve mesaj olacaktýr."

- "KKTC, KARDEÞ DEVLETLERÝMÝZÝN YANINDA OLMAYA HER DAÝM HAZIRDIR"

Tatar, iklim deðiþikliði ve küresel ýsýnma sonucu dünya genelinde meydana gelen doðal afetlerin çoðalma eðiliminde olduðuna dikkati çekerek, "Yaþanmasýna engel olamayacaðýmýz doðal afetler sebebiyle oluþabilecek yýkýcý sonuçlarýn üstesinden ancak Türk Dünyasý olarak iþbirliðimiz ve dayanýþmamýz sayesinde gelebiliriz. KKTC, tüm ilgili kurum ve kuruluþlarýyla, imkan, kabiliyet ve edindiði tecrübeyle ihtiyaç duyulduðu anda kardeþ devletlerimizin yanýnda olmaya her daim hazýrdýr." þeklinde konuþtu.

KKTC'nin TDT'ye üyeliðiyle Türk Dünyasý ve Akdeniz arasýnda baðlantý kurulduðunu anlatan Tatar, þunlarý kaydetti:

"Orta Koridor'un geliþtirilmesine yönelik çalýþmalarda, TDT'nin de aktif rol almasý bizim açýmýzdan da büyük önem taþýmaktadýr. Teþkilatýmýzýn, 'Türk Dünyasý 2040 Vizyonu' belgesinde aile meclisimiz arasýndaki ekonomik iliþkilerin geliþtirilmesine özel önem verilmekte ve bu çerçevede taþýmacýlýk ve lojistik alanýndaki iþbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiðine vurgu yapýlmaktadýr. Vizyon Belgesi'nde, ulaþtýrma konusunda Hazar Geçiþli Uluslararasý Doðu-Batý Orta Ulaþým Koridoru ve Zengezur Koridoru özelinde iþbirliðinin güçlendirilmesi kararlýlýðýmýzý selamlýyor, üzerimize düþen her türlü katkýyý koymaya hazýr olduðumuzu ifade etmek istiyorum."

Tatar, bu yýl Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýlýný kutlayacaklarýný hatýrlatarak, TDT devlet baþkanlarýný kutlama törenlerine davet etti.

- TDT DEVLET BAÞKANLARI GAYRÝRESMÝ ZÝRVESÝ

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev'in ev sahipliðinde düzenlenen zirveye, Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev, Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov ve Macaristan Baþbakaný Viktor Orban da katýldý.

Zirvede, Türkiye'yi Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz temsil etti. Yýlmaz'a, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan da eþlik etti.