Kobakhidze: AB'ye üyelik bizim için öncelik
ABONE OL

Kobakhidze, baþkent Tiflis'te "Avrupa Günü" vesilesiyle düzenlenen törende konuþtu.

Ülkesinin, AB ile devam eden entegrasyon sürecine deðinen Kobakhidze, "Elbette yolumuz, sadece Avrupa Birliði'nden geçiyor ve dýþ politikada ana önceliðimiz, Avrupa Birliði'ne üyeliktir." dedi.

Kobakhidze, Gürcistan'ýn, AB'nin deðerlerinin daha da güçlendirilmesine ve kalkýnmasýna büyük katký saðlayacaðýna inandýðýný vurgulayarak, "Elbette Gürcistan'ýn Avrupa Birliði'ne üye olmasý için her þey yapýlýyor." ifadesini kullandý.

Gürcistan'ýn, AB'ye aday ülkeler arasýnda demokrasi, hukukun üstünlüðü ve ekonomik kalkýnma gibi konularda lider konumunda olduðunu söyleyen Kobakhidze, "Yakýn gelecekte, en geç 2030'da, Gürcistan'ýn kesinlikle Avrupa Birliði'ne üye olacaðýna inanýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

- AB-GÜRCÝSTAN ÝLÝÞKÝLERÝ

Sovyetler Birliði'nin daðýlmasýndan sonra yeniden baðýmsýzlýðýna kavuþan Gürcistan, 1991-1992 döneminde Avrupa ülkeleri ile iliþkileri tekrar kurmaya baþladý.

AB ile Gürcistan arasýnda 1996'da Lüksemburg'da Ortaklýk ve Ýþbirliði Anlaþmasý imzalandý. Bu anlaþma, 1999'da yürürlüðe girdi. AB, 2017'de Gürcistan vatandaþlarýna vize serbestisi hakký tanýdý.

Gürcistan, 2022'de AB'ye hýzlý katýlým baþvurusu yaptý. AB, Gürcistan'a 2023'te "adaylýk" statüsü verdi.