Kolombiya'dan Venezuela ile doðrudan uçuþlarý artýrma kararý
ABONE OL

Kolombiya Cumhurbaþkaný Gustavo Petro, Twitter hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, iki ülke arasýndaki doðrudan uçuþlarýn artacaðýný belirtti.

Petro, "Satena'yý uluslararasý bir hava yoluna dönüþtürme sözünü yerine getirerek 3 Mart'tan itibaren Venezuela'ya giden iki rota faaliyete geçiyor. Bunu diðer Latin Amerika destinasyonlarý takip edecek." ifadelerini kullandý.

Ýki baþkent arasýndaki bilet fiyatlarýnýn 250 dolar civarýnda olacaðýný dile getiren Petro, doðrudan uçuþlarýn salý ile cuma günleri arasýnda gerçekleþtirileceðini kaydetti.

Cumhurbaþkaný Petro, seçim kampanyasý sürecinde Kolombiya Hava Kuvvetleri'ne (FAC) ait devlet hava yolu þirketi Satena'yý uluslararasý markaya dönüþtürme sözü vermiþti.

Kolombiya ile Venezuela arasýnda bozulan iliþkilerin düzelmesinin ardýndan 3 yýl sonra, 8 Kasým 2022'de doðrudan ticari bir uçuþun gerçekleþtirildiði bildirilmiþti.

- 6 yýl sonra iki devlet baþkaný bir araya gelmiþti

Devlet Baþkanlýðý Sarayý Miraflores'te 2 Kasým'da Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro tarafýndan törenle karþýlanan Petro, 6 yýl sonra Venezuela'yý cumhurbaþkanlýðý düzeyinde ilk ziyaret eden Kolombiyalý lider olmuþtu.

- VENEZUELA-KOLOMBÝYA ÝLÝÞKÝLERÝ

Birbirine yakýn kültür ve ortak tarihe sahip Venezuela ile Kolombiya arasýndaki iliþkiler, 2019'da Kolombiya'nýn Maduro hükümetine karþý ABD destekli Guaido'yu desteklemesiyle zayýflamýþ ve Maduro, Þubat 2019'da ülkesine yapýlan saldýrýlara önayak olmakla suçladýðý Kolombiya ile diplomatik iliþkileri kestiðini duyurmuþtu.

O dönem, ABD hükümetiyle yakýn iliþkiye sahip sað görüþlü eski Cumhurbaþkaný Ivan Duque liderliðindeki Kolombiya, Nisan 2019'da Maduro hükümetine askeri darbe giriþiminde bulunan ve Venezuela'da kendini "meþru devlet baþkaný" ilan eden Guaido'yu tanýmýþ, kendisine diplomatik temsilcilik vermiþti.

Kolombiya'da 19 Haziran 2022'deki ikinci tur seçimlerini kazanan ve 7 Aðustos'ta cumhurbaþkanlýðý görevini devralan sol görüþlü Petro'nun ilk icraatlarýndan biri komþu ülke ile 3 yýldýr kopuk olan ikili iliþkileri kurmak adýna büyükelçi atamak olmuþtu.

Petro ile Maduro, 11 Aðustos'ta karþýlýklý büyükelçi atadýklarýný duyurmuþ, 29 Aðustos'ta büyükelçiler görev yerlerine ulaþmýþtý.