Ýran Cumhurbaþkaný Mesud Pezeþkiyan, Tahran'da Hürmüzgan ve Sistan-Belucistan eyaletlerinden milletvekilleriyle bir araya geldi. Görüþmede ülkenin güney ve güneydoðusundaki eyaletlerin kalkýnma ve çevre sorunlarý ele alýndý. Pezeþkiyan, baþkentin Tahran'dan baþka bir þehre taþýnmasý gerektiðini belirterek bu yönde gerekli çalýþmalarý baþlattýklarýný, Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý Muhammed Rýza Arif'e talimat verdiðini ifade etti. Pezeþkiyan, "Konuyu görmezden gelirsek ileride ülke olarak çok büyük çevre krizleri ve sorunlarla karþý karþýya kalabiliriz" dedi. Tahran'ýn baþkent olarak kalmasýnýn sürdürülemez olduðunu vurgulayan Pezeþkiyan þehrin çözülemeyen sorunlarýna dikkat çekerek, "Tahran için ne yaparsak yapalým zaman kaybediyoruz. Ülkenin yeni ekonomik ve siyasi merkezini daha güneye ve denize yakýn bir noktaya taþýmak zorundayýz" ifadelerini kullandý.
TAHRAN'IN TAÞINMASI
Yaklaþýk 20 milyon nüfusa sahip Tahran, 1788 yýlýndan bu yana Ýran'ýn baþkenti olarak ülkenin yönetim merkezi olmaya devam ediyor. Ancak hýzla artan nüfus ve büyüklük, Tahran'da altyapý sorunlarýný ve çevresel zorluklarý da beraberinde getiriyor. Hava kirliliði, su kýtlýðý gibi problemler, baþkentin taþýnmasý gibi alternatif çözümleri gündeme getiriyor.
Baþkentin taþýnmasý önerisi, ilk olarak 2005-2013 yýllarý arasýnda Mahmud Ahmedinejad'ýn cumhurbaþkanlýðý döneminde gündeme gelmiþti. O dönemde baþkente alternatif bir yer aramak amacýyla parlamentoda özel bir konsey kurulmasý kararlaþtýrýlmýþ, ancak bu süreç sonunda baþkentin taþýnmasýna dair nihai bir karar alýnmamýþtý.