Ýran devlet televizyonuna göre, Ýran Yargý Erki Sözcüsü Mesud Setayeþi, baþkent Tahran'da basýn toplantýsý düzenledi.
Ýranlý Sözcü, Mahsa Emini'nin ölümü sonrasýnda baþlayan protestolar sýrasýnda çýkan olaylarla ilgili devam eden yargý süreçlerinin sorulmasý üzerine sanýklarýn yargýlanmasýnýn "süratle ve ciddiyetle" yapýlacaðýný söyledi.
Gösterilerle ilgili tutuklananlarýn "protestocu mu yoksa isyancý mý olduðu" sorusuna cevap veren Setayeþi, "Protestocu ile isyancý arasýnda fark vardýr. Kimse protesto için tutuklanmadý. Yalnýzca kamu düzenini bozan ve ülke güvenliðine karþý eylemde bulunan isyancýlara karþý soruþturma açýldý ve bunlardan bir kýsmý da tutuklandý." ifadelerini kullandý.
Tahran yakýnlarýndaki Kerec kentinde 3 Kasým'daki gösteriler sýrasýnda güvenlik güçlerine yönelik saldýrýda Devrim Muhafýzlarý Ordusu'na baðlý milis gücü Besic'in bir mensubunun býçaklanarak öldürülmesiyle ilgili 16 kiþinin yargýlandýðý davanýn sonuçlandýðýný aktaran Setayeþi, ""Sanýklardan 5'i, güvenlik görevlilerine saldýrýda bulunmak ve kamu düzenini bozmak suretiyle yeryüzünde bozgunculuk çýkarmak suçundan idama mahkum edildi." diye konuþtu.
Mahkemenin ayný davada yargýlanan diðer 11 sanýðý ise "uzun süreli hapis" cezalarýna mahkum ettiðini belirten Setayeþi, sanýklardan 3'ünün 18 yaþýnýn altýnda olduðunu aktardý.
Yargý Erki Sözcüsü, mahkemenin kararlarýna itiraz yolunun açýk olduðu ve temyiz edilebileceðini sözlerine ekledi.
Setayeþi, zorunlu baþörtüsü tartýþmalarýyla ilgili sorulan soruya ise meselenin yasama, yürütme ve yargý erkleri tarafýndan ele alýnmasý gerektiðini ifade ederek, "Tesettür tartýþmasýnýn bir tarihi var ve hepimizin kendi deðerlerimize sahip çýkmasý ve bu deðerlere karþý duyarlý olmasý gerektiðine inanýyoruz. Baþörtüsü konusu için çözümler arýyoruz." dedi.
Elburz eyaletine baðlý Kerec kentinde 3 Kasým'daki gösteriler sýrasýnda Ruhullah Acemiyan adlý 1 Besic milisi býçaklanarak hayatýný kaybetmiþ, 2'si aðýr 5 güvenlik görevlisi yaralanmýþtý.
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen Ýrþad devriyelerince gözaltýna alýndýktan sonra fenalaþarak hastaneye kaldýrýlan 22 yaþýndaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaþamýný yitirmesi, ülke yönetimine karþý protestolara yol açmýþtý.
Devrim Muhafýzlarý Ordusu Hava Kuvvetleri Komutaný Tuðgeneral Emir Ali Hacýzade, 29 Kasým'daki konuþmasýnda, ülkede yaklaþýk 2,5 aydýr devam eden protestolarda güvenlik güçlerinin de aralarýnda olduðu 300'den fazla kiþinin hayatýný kaybettiðini söylemiþti. Ýran Güvenlik Konseyi ise 3 Aralýk'ta, toplam ölü sayýsýnýn 200'ü aþtýðýný açýklamýþtý.
Norveç merkezli Ýran Ýnsan Haklarý Kurumu (IHR) ise 29 Kasým'da yayýmladýðý raporda, Mahsa Emini'nin ölümü sonrasýnda baþlayan sokak gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüðünü bildirmiþti.
Ülke medyasýna yansýyan haberlere göre, gösteriler sýrasýnda 60'dan fazla güvenlik görevlisi yaþamýný yitirdi.
Olaylar sýrasýnda binlerce kiþi gözaltýna alýnýrken Yargý Erki Sözcüsü, 8 Kasým'da yaptýðý açýklamada, gösteriler sýrasýnda çýkan olaylarla baðlantýlý 1024 kiþi hakkýnda iddianame hazýrlandýðýný duyurmuþtu.
Ýran'da yaklaþýk 3 aydýr devam eden gösterilerle baðlantýlý olarak þu ana kadar 6 kiþi idama mahkum edilmiþti. Ýdam kararlarýnýn Yüksek Mahkeme tarafýndan onaylanmasý gerekiyor. Yargý Erki Baþkaný Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, idama mahkum edilen 6 kiþiden bir kýsmýnýn cezalarýnýn Yüksek Mahkeme'de onaylandýðýný ve yakýnda infaz edileceðini açýklamýþtý. Son kararlarla gösterilerle ilgili idama mahkum edilenlerin sayýsý 11 oldu.
Ýran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karþý savaþ açmak" gibi suçlarý iþleyenler idam istemiyle yargýlanýyor.