Komþuda PKK zulmü! ''Sincar Anlaþmasý'ný uygulayýn'' çaðrýsý
ABONE OL

Irak'ta terör örgütü DEAÞ saldýrýlarý nedeniyle 150 bin aile henüz evine dönemezken, iç göçmenlerin son dönemde evlerine dönememesinin terör örgütü PKK'nýn Musul'a baðlý Sincar bölgesindeki iþgalinden kaynaklandýðý belirtildi.

Irak'ta 2014 yýlýnda Enbar, Diyala, Musul, Kerkük ve Salahaddin bölgelerinde yaþanan DEAÞ saldýrýlarýndan dolayý binlerce Iraklý aile evini terk ederek, ülke içinde farklý yerlere göç etmiþti. Irak'taki göçmen kamplarýnýn bir bölümü kapansa da özellikle terör örgütü PKK'nýn Sincar bölgesinde bulunmasýnýn buradaki göçmenlerin evlerine dönmesine engel teþkil ediyor.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlýðý Sözcüsü Ali Abbas, göçmenlerin ve kamplarýn durumuyla ilgili AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 2014 yýlýnda terör örgütü DEAÞ saldýrýlarýndan dolayý yaklaþýk 900 bin ailenin evini terk etmek zorunda kaldýðýný ifade ederek, bunlarýn Enbar, Salahaddin, Diyala, Kerkük ve Musul bölgelerinden olduðunu söyledi.

"600 bin aile evine geri döndü." diyen Abbas, "Þu an iç göçmen statüsünde olanlar da 120 ile 150 bin aile arasýndadýr. 175 çadýr kamptan 153'ü kapatýldý. Þu an sadece 22 çadýr kamp bulunuyor. Bunlarýn 16'sý Duhok'ta, 6'sý da Erbil'de yer alýyor. Kamplarda kalanlarýn sayýsý yaklaþýk 27 bin aile. Bunlarýn 22 bini Sincar'dan." ifadesini kullandý.

Iraklý Sözcü Abbas, Hol Kampý'na yönelik soruya ise, "Hol Kampý'nda çok sayýda Iraklý aile bulunuyor. Buradan 10 bin kiþi nakledildi. Þu an kampta kalanlarýn sayýsý yaklaþýk 22 bin kiþi. Koalisyon Güçleri'nin de desteðiyle Ceda Kampý (Musul) naklediliyorlar orada da hazýrlanýlarak topluma karýþýyorlar." yanýtýný verdi.

- "GÖZ ARDI EDÝLEN SÝNCAR ANLAÞMASI'NIN UYGULANMASI GEREKÝR"

Irak Meclisi Göç ve Göçmenler Komisyonu Üyesi Þerif Süleyman da mevcut Irak hükümeti kurulurken siyasi taraflar arasýnda imzalanan anlaþmada "sýðýnmacýlar" konusunun da bulunduðunu aktararak, "Göçmenlerin evlerine dönmesi Irak Kürdistan Bölgesi ve Irak halký için önemlidir. Bu ay sonuna kadar Irak'taki kamplarýn kapatýlmasý kararý var ancak bunun zor ve mevcut þartlarda uygun olmadýðýný görüyorum. Sýðýnmacýlarýn evlerine dönebilmeleri için þartlar ikna edici deðil." dedi.

Kamplarda ve kamp dýþýnda yaklaþýk 1 milyon Iraklý göçmenin bulunduðunu paylaþan Þerif, terör örgütü PKK'nýn çýkarýlmasýný öngören Sincar Anlaþmasý'nýn uygulanmadýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Sincar'daki siyasi gerginlik ve siyasi rekabet göçmenlerin evlerine dönmemesinin en temel nedenleri arasýnda. Hükümet göçmenlerin evine dönmesi için sorumluluðunu yerine getirmeli. Bu göçmenlerden yüzde 90'ný evini kullanamaz durumda. Onlarýn evlerine dönebilmesi için güvenlik durumlarýný iyileþtirmek lazým ve unutulup ya da göz ardý edilen Sincar Anlaþmasý'nýn uygulanmasý gerekir. Sincar Anlaþmasý'nýn tüm maddeleriyle uygulanmasýný istiyoruz ki göçmenler de evlerine dönebilsin. Göçmenlerin evlerine dönmesini engelleyen nedenlerden birisi Iraklý olmayan yabancý silahlý güçlerin (PKK) bulunmasý."

Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasýnda 9 Ekim 2020'de Sincar Anlaþmasý imzalanmýþtý. Bu anlaþma gereðince terör örgütü PKK'nýn oradan çýkarýlmasý gerekiyor.