Komþudan Türkiye'nin bilgisi dahilinde sýnýrda 30 yýl sonra bir ilk
ABONE OL

Baþkan Erdoðan'ýn Irak ziyareti sonrasý sýnýrda yeni bir geliþme yaþandý. Sýnýr güvenliðini saðlamak için yapýlan iþbirliði çerçevesinde, Irak Sýnýr Muhafýzlarý 30 yýl aradan sonra Türkiye sýnýrýndaki Zaho ilçesine iki askeri üs kurdu.

Irak basýnýnda yer alan haberlerde, Irak Sýnýr Muhafýzlarý'nýn Türkiye sýnýrý yakýnlarýndaki Zaho ilçesine baðlý Kiþani Köyü'nde 2 askeri üs kurduðu bildirildi. Üslerin Kiþani Köyü'ne yakýn tepelerde kurulduðu belirtilen haberlerde, Irak Sýnýr Muhafýzlarý'nýn söz konusu bölgeye 30 yýl aradan sonra ilk kez konuþlandýðý ve bu geliþmenin Irak ve Türkiye arasýnda sýnýr güvenliðini saðlamak için yapýlan iþbirliði çerçevesinde yaþandýðý aktarýldý.

Kiþani Köyü'ndeki 2 askeri üs bölgesine zýrhlý araçlar sevk edildi.

OPERASYON HAZIRLIÐI SÜRÜYOR

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiðitel'in haberine göre, Ankara'daki güvenlik kaynaklarý da, üslerin Türkiye'nin bilgisi dahilinde kurulduðunu ifade ederek þu bilgileri paylaþtý: Bazý bölgeler bizimle koordineli olarak Irak sýnýr muhafýzlarýna devredildi. Üslerin devri söz konusu deðil. Geniþ kapsamlý operasyon için hazýrlýklar devam ediyor. Planlanan zamanda yapýlacak. Irak sýnýr muhafýzlarýnýn bölgedeki faaliyetleri de bizimle koordineli gerçekleþiyor...

ERDOÐAN ZÝYARET ETMÝÞTÝ

Baþkan Erdoðan ile Irak Baþbakaný Sudani, "Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Su Alanýnda Ýþbirliði Çerçeve Anlaþmasý" ve "Stratejik Çerçeveye Ýliþkin Mutabakat Zaptý"na imza atarken, 2 ülke arasýnda farklý alanlarda ayrýca 24 iþbirliði anlaþmasý imzalamýþtý. Ziyaret sonrasý da Milli Savunma Bakanlýðý kaynaklarýndan þu açýklama yapýlmýþtý: "Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn Irak ziyaretinde Türkiye-Irak iliþkileri geniþ bir çerçevede ele alýnmýþtýr. Görüþmelerde baþta PKK olmak üzere FETÖ, DEAÞ gibi terör örgütleri ile uzantýlarýna karþý atabileceðimiz müþterek adýmlar istiþare edilmiþtir."

ORTAK SINIR GÜVENLÝÐÝ

"Diðer anlaþmalarla birlikte terörle ortak mücadele ve güvenlik alanýnda iþbirliði kapsamýndaki anlaþma ve mutabakatlar aktedilmiþtir. Bu kapsamda güvenlik, ortak sýnýr güvenliði ve terörle mücadele alanlarýndaki iþbirliðinin kurumsallaþtýrýlmasýný ve sürdürülmesini saðlamak üzere teþkil edilecek Güvenlik Ortak Koordinasyon Merkezi'nin esaslarýný belirlemeye yönelik müzakereler Irak tarafý ile sürdürülmektedir. Irak'a sýnýr güvenlik sistemlerine iliþkin olarak da destek vermeye hazýr olduðumuzu kendilerine ilettik. Bu kapsamda onlar da gelip bizim sýnýr güvenlik sistemlerimizi incelediler."