Komþunun baþý belada! Baðýmsýz soruþturma talep edildi
ABONE OL

Yeþiller grubundan Hollandalý AP Milletvekili Tineke Strik, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, AB Komisyonunun içiþlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'a kendi grubunun yaný sýra sosyalist, sol ve liberal gruplardan oluþan 32 mevkidaþýnýn imzasýnýn bulunduðu bir mektup gönderdiðini duyurdu.

Mektupta milletvekilleri, Johansson'dan olayda AB fonlarýnýn ya da AB tarafýndan fonlanan gemilerin dahlinin olup olmadýðýnýn soruþturulmasýný, Frontex'ten de Yunanistan'daki çalýþmalarýný askýya almasýný istedi.

Mektupta, "Yunan sahil güvenliðinin caydýrýcýlýk maksatlý koordineli ve bilinçli eylemleriyle baðlantýlý olarak, göçmen ölümlerine dair artan sayýdaki kanýtlar hem AB hem Frontex için alarm verici olmalý." ifadesine yer verildi.

Ýngiliz basýn kuruluþu BBC'ye konuþan tanýklar, Yunanistan unsurlarýnýn Akdeniz'de 3 yýl içinde gerçekleþtirdiði 15 geri itme olayýnda 43 düzensiz göçmenin ölümüne neden olduklarýný ileri sürmüþtü.

BBC'nin tanýk beyanlarýna dayandýrdýðý haberde Yunanistan unsurlarýnca itilen veya Yunan adalarýna vardýktan sonra yeniden denize terk edilen 43 kiþinin hayatýný kaybettiði belirtilmiþti.

Haberde, BBC'nin röportaj sýrasýnda 12 düzensiz göçmenin Yunan Sahil Güvenlik botuna bindirilip sonrasýnda þiþme bota býrakýlmasýný içeren videoyu eski bir sahil güvenlik çalýþanýna gösterdiði aktarýlmýþtý. Bu kiþinin röportaja ara verildiði sýrada mikrofonun kapalý olduðunu düþünerek baþkasýyla gerçekleþtirdiði telefon görüþmesinde Yunanca "Bunu neden güpegündüz yaptýklarýný bilmiyorum. Kesinlikle yasa dýþý ve uluslararasý bir suç." dediði belirtilmiþti.

- DAHA ÖNCEKÝ OLAYLAR

AB'nin sýnýr koruma ajansý Frontex ve Yunanistan sahil güvenliðinin dahil olduðu geri itme olaylarýna iliþkin haberler, 2020'den itibaren uluslararasý basýnda yer aldý. Bu haberlere göre, Yunan sahil güvenlik botlarý, Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin botlarýný engelleyip, zarar verip hatta batýrýrken Frontex olanlara göz yumuyordu.

Bunlar üzerine Brüksel'de eleþtirilere, izahat talebi ve soruþturmalara hedef olan Frontex ve yönetiminin temel hak ihlallerini önlemediði sonucuna varýlsa da iddialarýn arkasý kesilmedi. Bu haberler tanýk ifadeleri, video kayýtlarý, uydu görüntüleri gibi çok sayýda kanýtla desteklendi. Frontex'in veri tabanýnda yüzlerce düzensiz göçmenin Ege Denizi'nde geri itilmesine yönelik kayýtlarýn yer aldýðý belirtildi.