Komþunun tehlikeli 'petrol' oyunu! ''Bedeli aðýr olacak''
ABONE OL

Ýran, Suriye'nin Halep, Þam ve Tartus gibi kalabalýk þehirlerinde marttan bu yana büyüyen akaryakýt krizine karþý rejime desteðini artýrdý.

Geçen ay Suriye'ye Arman 114, Sam 121, Daran ve Romina isimli 4 petrol tankeriyle 3 milyon varili aþkýn petrol sevkiyatý yapan Ýran'ýn, 1,5 milyon varillik yeni petrol sevkiyatýnýn bu hafta Suriye'nin liman kenti Baniyas'a ulaþmasý bekleniyor.

Böylece, son bir ayda Ýran'ýn rejime saðladýðý petrol desteði 5 milyon varili bulmuþ olacak.

- "ÝRAN'IN DESTEÐÝNÝN SURÝYE'NÝN GELECEÐÝ ÝÇÝN BÜYÜK BEDELÝ VAR"

Uzmanlara göre Ýran, Esed'i iktidarda tutma taahhüdünün bir parçasý olarak rejime petrol sevkiyatlarýný sürdürürken, bölgedeki olasý pazarlýklar için de elini güçlendirmeye çalýþýyor.

Katar Üniversitesi Ýbn Haldun Beþeri ve Sosyal Bilimler Merkezi Kýdemli Araþtýrmacýsý Dr. Ali Bakeer, AA muhabirine, ABD Baþkaný Joe Biden yönetiminin Ýran ve Esed rejiminin yaptýrým ihlallerini görmezden geldiðini belirterek, þöyle konuþtu:

"Bu, Biden yönetiminin Ortak Kapsamlý Eylem Planý'ný yeniden canlandýrmak için Tahran'a teslim olacaðýna dair önceki algýyý doðruluyor. Bu tür bir politikanýn doðrudan sonucu Ýran'ý cesaretlendirecek ve Ýran Devrim Muhafýzlarý Ordusu'nun özellikle Suriye ve Irak'taki bölgesel faaliyetlerini güçlendirecektir. Petrol sevkiyatlarý, Ýran'ýn Esed'i iktidarda tutma taahhüdünün bir parçasý. Böylesi bir desteðin Suriye halký ve Suriye'nin geleceði için büyük bir bedeli var. Petrol sevkiyatý karþýlýðýnda Ýran, Suriye'nin stratejik varlýklarýný ve kaynaklarýný uygulamalý olarak kullanýyor. Böylece, Ýran Esed rejimine karþý bir avantaj elde ediyor. Rusya ve Türkiye gibi müttefikleri ve rakipleri karþýsýnda Suriye'deki konumunu iyileþtiriyor."

Bakeer, ABD'nin Ýran'ýn Suriye'deki ihlallerini görmezden gelmeye devam etmesinin "Suriye tiyatrosunu" kýzýþtýracaðýný dile getirerek, "Bu durum, Esed rejimini ve müttefiklerini durumu istikrarsýzlaþtýrmaya teþvik edecek ve orada birkaç bölgesel oyuncu arasýnda çatýþmayý tetikleyecektir." ifadesini kullandý.

- "ÝRAN, OLASI PAZARLIKLARA KARÞI ELÝNÝ SAÐLAMLAÞTIRMAYA ÇALIÞIYOR"

Niþantaþý Üniversitesi Ýktisadi, Ýdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Nurþin Ateþoðlu Güney ise 2003'teki Irak müdahalesinden sonra Ýran'ýn, "Þii Hilali" olarak bilinen ve Lübnan, Irak, Suriye, Yemen'i kapsayan alanda edindiði kazançtan yaptýrýmlara raðmen taviz vermek istemediðini söyledi.

Güney, Ýran'ýn bugüne kadar elde ettiði etki ve nüfuz alanýný korumaya çalýþtýðýný ancak yaptýrým ve siyasi baskýlar nedeniyle bu noktada zorlandýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"ABD'nin yeni nükleer anlaþmaya dönme olasýlýðý karþýsýnda Ýran, bu mevcut etki alanlarýnda tahkimat yaparak masadaki pazarlýk gücünü artýrmaya çalýþýyor. Yoðun baský altýndaki Ýran'ýn bu alanlardaki etkisini geri sarmaya kararlý bir ABD yönetimi var. Bazý batýlý müttefikler de Ýran'ýn bu yayýlmacý politikasýndan rahatsýz. Bu nedenle, Tahran yönetimi olasý pazarlýklar için elini saðlamlaþtýrmaya çalýþýyor. Aslýnda, Ýran revizyonist bir ülke ama mevcut gücü bu hayallerini gerçekleþtirmeye yetmiyor."