Kremlin'den Rus varlýklarýnýn Ukrayna için kullanmasýna tepki
ABONE OL

Peskov, Rusya'nýn baþkenti Moskova'da gazetecilere yaptýðý açýklamada, AB ülkelerinin, dondurulan Rus varlýklarýndan elde edilen karlarýn Ukrayna'nýn savunmasýnda kullanýlmasýna onay vermesini deðerlendirdi.

AB'nin "temkinli" bir karar aldýðýný belirten Peskov, "Bu tür kararlarýn ve sonuçlarýnýn potansiyel tehlikesini anladýklarý için (Rus varlýklarýna yönelik) hafifletilmiþ bir karara onay verdiler." ifadesini kullandý.

Rus varlýklarýna yönelik alýnan kararýn yine de "gasp" olduðunu söyleyen Peskov, "Bu gelirlerin tamamý bize ait ve bunlarýn baþka amaçlarla aktarýlmasý uluslararasý finans sisteminin tüm kural ve normlarýna aykýrýdýr." dedi.

Peskov, alýnan kararýn nasýl uygulanacaðýný yakýndan takip edeceklerini belirterek, bu konuda Rusya'nýn vereceði yanýta iliþkin de çalýþmalar yürüttüklerini söyledi.

AB Konseyi, dün yaptýðý açýklamada, Rusya'nýn dondurulan varlýklarýndan kaynaklanan olaðanüstü gelirlerine yönelik hazýrlanan planýn üye ülkeler tarafýndan kabul edildiðini bildirmiþti.

Buna göre, Rus varlýklarýndan saðlanan karlar Ukrayna'nýn savunmasýný ve yeniden inþasýný desteklemek için kullanýlacak.

Bu kapsamda, karýn yüzde 90'ý Avrupa Barýþ Fonu aracýlýðýyla Ukrayna'nýn savunmasýna ve askeri olarak desteklenmesine, yüzde 10'u ise ülkenin yeniden inþasýna yönelik çeþitli programlara aktarýlacak.

Batýlý ülkeler Rusya'ya ait yaklaþýk 300 milyar dolar deðerindeki varlýðý dondurmuþtu.

  • Rus varlýklar
  • Ukrayna
  • uluslararasý finans