Kremlin'den Türkiye açýklamasý: Seçime kadar yapýlmayacak
ABONE OL

Peskov, baþkent Moskova'da güncel konulara iliþkin gazetecilere açýklamalarda bulundu.

Putin'in Türkiye'ye ziyaret tarihiyle ilgili soruyu yanýtlayan Peskov, Putin ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn çalýþma programýnýn yoðun olduðuna dikkati çekti.

Peskov, "Ziyaret, (15-17 Mart'taki) seçime kadar yapýlmayacak. Putin'in seçime kadar yeterince yoðun ve stresli programý var. Erdoðan'ýn da programý yeterince yoðun. Ancak yüksek düzeydeki temaslar için hazýrlýk yapýlýyor. Bu temaslar, her iki liderin programýna uygun þekilde gerçekleþecek." diye konuþtu.

- "NAVALNIY'IN AÝLESÝNE BASKI YAPILDIÐI YÖNÜNDEKÝ AÇIKLAMALAR SAÇMA"

Rusya'da 16 Þubat'ta cezaevinde öldüðü bildirilen Rus muhalif Aleksey Navalnýy'ýn annesi Lyudmila Navalnaya'ya baský yapýldýðý yönündeki açýklamalarý deðerlendiren Peskov, "Bu durumda bunlarý hiçbir þekilde deðerlendirmiyoruz. Çünkü Kremlin'in bununla hiçbir ilgisi yok. Dolayýsýyla Kremlin baský kuramaz. (Navalnýy'nýn) Taraftarlarýn bu açýklamalarý açýkça saçma. Taraftarlarýn hemen hemen hepsi yurt dýþýnda bulunuyor ve aranýyor." ifadelerini kullandý.

- "ERMENÝSTAN'IN KGAÖ ANLAÞMASINI ASKIYA ALMASINI AÇIKLIÐA KAVUÞTURACAÐIZ"

Peskov, Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan'ýn "Kolektif Güvenlik Antlaþmasý Örgütü (KGAÖ) anlaþmasýnýn ülkesine yönelik uygulanmadýðý ve bu nedenle anlaþmayý dondurduklarý" yönündeki açýklamasýna iliþkin de "Ermeni ortaklarýmýzla oldukça sýký temaslarýmýz var. Elbette bunu açýklýða kavuþturacaðýz. Belgelere göre, KGAÖ'de böyle bir süreç mevcut deðil." dedi.

Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'nin barýþ planýnýn Cenevre Konferansý'nda istiþare edilmesine iliþkin ise Peskov, "Bu format (Cenevre Konferansý) garip. Çünkü barýþ planý Rusyasýz istiþare ediliyor. Bu anlamsýz hatta saçmadýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- "AVRUPA EKONOMÝSÝ CÝDDÝ SIKINTI YAÞIYOR"

Batýlý ülkelerin Ukrayna'daki savaþ nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptýrýmlarýna yönelik de Peskov, "Yeni bir þey yok. Bunlar bumerang gibi çalýþýyor. Bize uygulanan yaptýrýmlar nedeniyle öncelikle Avrupa ekonomisi ciddi sýkýntý yaþýyor. Amerikan þirketleri de zarar görüyor. Rus ekonomisi istikrarlý olduðunu gösterdi, bu duruma uyum saðladý ve geliþmeye devam ediyor." ifadelerini kullandý.

Sözcü Peskov, Danimarka'nýn Kuzey Akým 1 ve 2 doðal gaz boru hatlarýnda 2022'de meydana gelen patlamalara iliþkin soruþturma sürecini sonlandýrma kararýný "þaþýrtýcý" ve "saçma" olarak nitelendirdi.