Kritik ziyaret öncesi Türkiye açýklamasý
ABONE OL

Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, Türkiye'ye yapacaðý ziyarette göç, Avrupa Birliði (AB) ve ikili iliþkiler gibi birçok konuyu ele alacaklarýný belirtti.

Scholz, Brüksel'deki AB Zirvesi sonrasý düzenlenen basýn toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Türkiye ziyareti kapsamýnda cumartesi günü Ýstanbul'da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile birçok konuyu görüþeceklerini dile getiren Scholz, þöyle devam etti:

"Göç konusu, elbette her zaman önemli bir mesele. Avrupa Birliði ile Türkiye'nin bu konuda birlikte çalýþmasý doðru ve mantýklýdýr. Biz bunu her zaman destekledik ve Avrupa Birliði'ne ilgili anlaþmalarý geniþletmesi çaðrýsýnda bulunduk."

Scholz, göç dýþýnda ele alýnacak konulara dikkati çekerek, "Türkiye ile Avrupa arasýndaki ikili iliþkiler ve Almanya ile Türkiye arasýndaki iliþkilerle ilgili görüþmemiz gereken baþka konular da var." dedi.

Türkiye ziyaretinde ekonomik kalkýnma, Yunanistan ve diðer pek çok ülkeyle iyi komþuluk iliþkileri kurulabilmesi için bölgelerin genel olarak nasýl kalkýndýrýlabileceði gibi konularý da görüþeceklerini ifade eden Scholz, "Elbette NATO ortaklarýmýza silah sevkiyatýný da her zaman görüþmek zorundayýz." diye konuþtu.

Scholz, bir soru üzerine Eurofighter Typhoon savaþ uçaðý ortak projesinde lider ülke Ýngiltere olduðu için Ýngiliz ve Türk hükümetleri arasýnda müzakere edilen konu olduðunu vurgulayarak, "Elbette bunu durdurup durdurmayacaðýmýz konusunda da netiz. Ancak henüz çok erken ve bu nedenle önce bir müzakere edilsin dedik." ifadesini kullandý.

Türkiye'ye sürpriz ziyaret

Almanlar 'Türkiye' dedi