'Küresel iþbirliði' vurgusunda bulunan Orban, Ukrayna ekonomisinin modernizasyonuna katýlmak istiyor
ABONE OL

Avrupa Birliði'nin (AB) Ukrayna'ya yönelik yardýmlarýný sýk sýk eleþtiren Macaristan Baþbakaný Viktor Orban, AB Dönem Baþkanlýðýný Belçika'dan devralýnmasýndan bir gün sonra baþkent Kiev'e gitti. Orban, Ukrayna lideri Zelenskiy ile ikili görüþme gerçekleþtirdi. Ýki lider daha sonra basýn toplantýsý düzenledi. Zelenskiy'den barýþ görüþmelerini hýzlandýrabilecek bir ateþkesi deðerlendirmesini isteyen Orban, Macaristan'ýn Ukrayna ile çok daha iyi ikili iliþkilere sahip olmak istediðini ve ülkesinin Ukrayna ekonomisinin modernizasyonunda yer almaya hazýr olduðunu söyledi. Orban, "Geçmiþteki tüm anlaþmazlýklarý kapatmaya ve geleceðe odaklanmaya çalýþýyoruz. Ülkelerimiz arasýnda iliþkiler kurmak istiyoruz, diðer komþu ülkelerimizle yaptýðýmýz anlaþmalara benzer þekilde Ukrayna ile de küresel bir iþbirliði anlaþmasý imzalamak istiyoruz. Ýmkânlarýmýz doðrultusunda Ukrayna ekonomisinin modernizasyonuna katýlacaðýz" dedi.

'ORTAK AVRUPA' VURGUSU

Zelenskiy ise, 2 yýldýr savaþ halinde olan ülkesinin "adil bir barýþa" ihtiyacý olduðunu ifade ederek, "Ziyaretinizin Macaristan'ýn Avrupa Birliði Dönem Baþkanlýðýnýn baþlamasýnýn hemen ardýndan gerçekleþmesini memnuniyetle karþýlýyoruz. Bu, Avrupa önceliklerimizin ve Ukrayna'ya adil bir barýþ getirmenin ne kadar önemli olduðunun, mevcut güçlükleri çözmenin ve daha güçlü bir Avrupa ile ekonomik ve sosyal büyüme için yeni temeller saðlamanýn ne kadar önemli olduðu gibi ortak Avrupa önceliklerimizin açýk bir göstergesidir" dedi.

Zelenskiy ayrýca, "Ticaret, sýnýr ötesi iþbirliði, altyapý ve enerji konularý gibi konularý ele aldýk. Macaristan ve Ukrayna halklarýna yönelik tüm endiþeleri görüþtük. Alanýnda bir ilk örnek olacak olan Macaristan'da bir Ukrayna okulunun açýlmasýný ele aldýk ve Sayýn Baþbakan bu projeye destek vereceði konusunda bize güvence verdi" açýklamasýnda bulundu.