ABD'de resesyon endiþeleri güçlenmeye devam ediyor.
Dün ABD tahvil piyasalarýnda alýþ aðýrlýklý bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yýllýk tahvil faizi ile 3 aylýk hazine bonosu arasýndaki fark Ocak 2021'den bu yana ilk kez 100 baz puanýn altýna düþerek yüzde 0,99'a geriledi.
ABD swap piyasalarýndaki fiyatlamalarda ise 10 yýllýk tahvil faizinin 3 aylýk forward oraný ile 3 aylýk hazine bonosunun 3 aylýk forward oraný arasýndaki fark yüzde eksi 0,35'le ülkenin gelecek 6 ila 18 ay içinde resesyona girebileceðini fiyatlamaya devam ediyor.
Artan dolar talebi sonrasý dolar endeksi 106,8'le 31 Ekim 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çýkarken, söz konusu endiþelerin dolar talebini desteklemeye devam edeceði tahmin ediliyor.
Analistler, ABD ekonomisinin gelecek yýl resesyona girme ihtimalinin yüzde 40'lara yaklaþtýðýný bildirirken, ABD Merkez Bankasý'nýn (Fed) gelecek yýl þahin tutumundan vazgeçerek yýl ortasýna kadar 2 kez faiz indirmesinin fiyatlanmaya baþladýðýný dile getirdi.
ABD ile Çin arasýnda tarifeleri kaldýrmaya yönelik giriþimler piyasalarda olumlu karþýlansa da, kaldýrýlacak tarifelerin ABD'de enflasyonun artýþýnda etkisi büyük olan gýda, yakýt ve konut gibi sektörlere þimdilik fayda saðlayamayacaðýna iliþkin deðerlendirmelerle haberin etkisi sýnýrlý kaldý.
Emtia fiyatlarý dünya genelinde ekonomik aktivitenin durgunlaþacaðýna yönelik endiþelerle dün sert satýcýlý bir seyir izledi.
Brent petrolün varil fiyatý dün yüzde 9,6 deðer kaybýyla 10 dolardan fazla düþerek 101,9 dolara inerken, bakýrýn libresi düþüþ eðilimini üst üste beþinci güne taþýyarak Kasým 2020'den bu yana en düþük seviye olan 3,40 dolara geriledi. Altýnýn ons fiyatý da yüzde 2,38 azalýþla 1.765 dolara düþtü.
Para piyasalarýndaki fiyatlamalarda temmuz toplantýsýnda 75 baz puanlýk faiz artýþý ihtimali güçlü þekilde fiyatlanmaya devam ederken, eylül toplantýsýnda faiz artýþýnýn 50 baz puan olmasýna kesin gözüyle bakýlmaya baþlandý.
Öte yandan, New York borsasý açýlýþta dün yüzde 2'den fazla gerilemesinin ardýndan zayýflayan enerji maliyetleri ve düþen tahvil getirilerinin þirketlerin deðerlemelerindeki baskýyý azalttýðýna iliþkin beklentilerle kayýplarýnýn önemli kýsmýný geri aldý.
Söz konusu geliþmelerle New York borsasýnda S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,75 deðer kazanýrken, Dow Jones endeksi yüzde 0,42 deðer kaybetti. ABD'de endeks vadeli iþlem kontratlarý yeni güne ise sýnýrlý düþüþle baþladý.
Avrupa'da artan resesyon kaygýlarý, enerji arzýndaki problemler ve politik geliþmeler risk iþtahýný olumsuz etkiliyor.
Dün dolar endeksinin son 20 yýlýn en yükseðine gerilemesinin ardýndan avro/dolar paritesi de 1,0235'le Aralýk 2022'den bu yana en düþük seviyesine indi.
Sterlin/dolar paritesi ise 1,1898'le 26 Mart 2020'den bu yana en düþük seviyeye geriledi. Bölge ülkelerinin para birimlerinin dolar karþýsýnda gerilediði günde tahvil piyasalarýnda da satýþ aðýrlýklý bir seyir gözlemlendi.
Öte yandan, Ýngiltere Saðlýk Bakaný Sajid Javid ve Maliye Bakaný Rishi Sunak, art arda hükümetteki görevlerinden istifa ettiklerini açýklarken, artan belirsizlikler ülke varlýklarýndaki fiyatlamalarda dalgalanmalarýn sertleþmesine sebep oldu.
Norveç'te petrol iþçilerinin grevi hükümet müdahalesiyle sona ererken, temmuz vadeli doðal gaz kontratlarý 165 avroyla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor.
Bölgede açýklanan hizmet sektörü Satýnalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ise beklentilere paralel gerçekleþti.
Dün, bu geliþmelerle, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,91, Ýngiltere'de FTSE 100 yüzde 2,86, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,68 ve Ýtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,99 deðer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli iþlem kontratlarý ise yeni güne yüzde 1'i aþan yükseliþle baþladý.
Asya'da ABD ile Çin arasýnda tarifelerin kaldýrýlabileceðine yönelik haber akýþýna karþýn pay piyasalarý satýþ aðýrlýklý seyrediyor.
Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarýnýn ardýndan Þanghay'da 9 bölgede tekrar açýlan test merkezleri ülkenin tekrar "0 Kovid-19" politikasýna dönebileceði endiþesini gündeme getirirken, Japonya'da da artan vakalarýn ardýndan hükümetin normalleþme programlarýný askýya almasý risk algýsýný güçlendiriyor.
ABD'nin yarý iletken çip üretiminde kullanýlan makinalarda en önemli üreticilerden olan Hollandalý ASML þirketine Çin'e ürün satmamasý yönünde baský yaptýðýna iliþkin haber akýþý da risk iþtahýný olumsuz etkiliyor.
Yüzde 0,243'e yükselen Japonya'nýn 10 yýllýk tahvil faizi Japonya Merkez Bankasý'nýn (BoJ) getiri eðrisi kontrolünde sýkýntý yaþayabileceði endiþesini besliyor.
Bu geliþmelerle, kapanýþa yakýn Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,17, Çin'de Þanghay bileþik endeksi yüzde 1,23, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,78 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,65 deðer kaybetti.
Yurt içinde dün satýþ aðýrlýklý bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 azalýþla 2.371,25 puandan tamamladý.
Dolar/TL dün yüzde 1,1 artýþla 17,0012'den kapanmasýnýn ardýndan bugün bankalararasý piyasanýn açýlýþýnda 17,0470 seviyesinde iþlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduðunu, yurt dýþýnda ise Almanya'da fabrika sipariþleri, Avro Bölgesi'nde perakende satýþlar ve ABD'de hizmet sektörü ve bileþik PMI ile ISM hizmet sektörü PMI verilerinin takip edileceðini belirterek, teknik açýdan BIST 100 endeksinde 2.340 ve 2.300 seviyelerinin destek, 2.390 puanýn direnç konumunda olduðunu söyledi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler þöyle:
09.00 Almanya, mayýs ayý fabrika sipariþleri
11.30 Ýngiltere, haziran ayý inþaat sektörü PMI
12.00 Avro Bölgesi, mayýs ayý perakende satýþlar
16.45 ABD, haziran ayý hizmet sektörü ve bileþik PMI
17.00 ABD, haziran ayý ISM imalat dýþý PMI