The Hill gazetesinin haberine göre, Hollanda hükümetine baðlý olan ve Ekonomik Ýþbirliði ve Kalkýnma Örgütü (OECD) tarafýndan desteklenen "Uluslararasý Küresel Su Ekonomisi Komisyonu" tarafýndan küresel su döngüsü ile ilgili rapor yayýmlandý.
Raporda, dünyanýn su döngüsünün "insanlýk tarihinde ilk kez" dengesini yitirmiþ durumda olduðuna iþaret edilerek, bu dengesizlik "on yýllardýr süren kolektif kötü yönetim ve suyun deðerinin bilinmemesine" baðlandý.
Her gün 5 yaþýn altýnda 1000 çocuðun güvenli olmayan su ve temizliðe baðlý hastalýklar nedeniyle öldüðüne dikkatin çekildiði raporda, "Ortak geleceðimiz için artýk tatlý su mevcudiyetine güvenemeyiz." ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrýca gýda sistemlerinde tatlý suyun tükenmekte olduðu ve altlarýndaki akiferler kurudukça þehirlerin batmakta olduðu vurgulandý.
Dünyadaki gýda üretiminin yarýsýndan fazlasýnýn su kaynaklarýnýn azalmasýnýn beklendiði bölgelerde gerçekleþtiði anlatýlan raporda, mevcut durumun daha da vahim hale gelebileceði kaydedildi.
Raporda ayrýca, mevcut uygulamalarýn deðiþmemesi halinde "ciddi" ekonomik etkilerin öngörüldüðüne iþaret edilerek, bu sorunlarýn ve iklim deðiþikliðinin neden olduðu artan sýcaklýklarýn etkilerinin, 2050 yýlýnda yüksek gelirli ülkelerin gayri safi yurtiçi hasýla oranlarýný, ortalama yüzde 8, düþük gelirli ülkelerin ise yüzde 10 ila 15 oranýnda azaltabileceði belirtildi.
Suyun yeryüzündeki ve atmosferdeki hareketi olan su döngüsü, suyun buharlaþmasý ve yaðýþ gibi süreçleri içeriyor.