Kuzey Kore, denizden fýrlatýlan Padasuri-6 füzesinin test edildiðini duyurdu
ABONE OL

Yeni yýlda silah programýna hýz kazandýrarak Güney Kore ve ABD'ye meydan okuyan Kuzey Kore'den dün yapýlan füze denemesine iliþkin açýklama geldi. Resmi Kuzey Kore basýnýnda yer alan haberlerde füzenin karadan denize fýrlatýlan yeni tip Padasuri-6 füzesi olduðu ve ülke lideri Kim Jong-un'un denetiminde test edildiði bildirildi. Fýrlatýlan füzelerin hedef olarak belirlenen tekneyi vurmadan önce Doðu Denizi üzerinde yaklaþýk 23 dakika uçtuðu aktarýldý. Ateþlenen füze sayýsýna dair bilgi verilmedi.

GÜNEY KORE'YE MEYDAN OKUDU

Test sonucundan duyduðu memnuniyeti dile getiren ülke lideri Kim Jong-un, Güney Kore'nin deniz devriyesi bahanesiyle ülkesinin egemenliðini ciddi þekilde ihlal ettiðini ve savaþ gemilerinin Kuzey Kore sularýna girmesine izin verdiðini ifade etti. Seul'un uluslararasý hukukta hiçbir dayanaðý olmayan hayalet bir "kuzey sýnýr çizgisini" korumaya çalýþtýðýný savunan Kim, ülkesinin deniz egemenliðini herhangi bir "açýklama veya kamuoyu duyurusuyla" deðil, "silah ve eylem gücüyle" kararlý bir þekilde savunmasý gerektiðini vurguladý.

"SINIR ÝHLALÝNÝ SÝLAHLI PROVOKASYON SAYARIZ"

Özellikle Yeonpyeong Adasý ve Baengnyeong Adasý'nýn kuzeyindeki deniz sýnýrý bölgesinde askeri hazýrlýklarý arttýrma talimatý veren Kim, "Düþman, tarafýmýzdan kabul edilen deniz sýnýrýna girdiðinde bunu Kuzey Kore'nin egemenliðine yönelik bir ihlal ve silahlý bir provokasyon olarak göreceðiz" ifadelerini kullandý. Kim, Kuzey Kore ordusunun meþru müdafaa hakkýný kullanarak devletin egemenliðini ve güvenliðini savunacaðýný vurguladý.

PYONGYANG DÜN BÝRDEN ÇOK FÜZE FIRLATMIÞTI

Güney Kore ordusundan dün yapýlan açýklamada, Kuzey Kore'nin ülkenin doðu kýyýsý açýklarýndan birden çok seyir füzesi ateþlediði bildirilmiþti. Son füze denemesi, Pyongyang'ýn bu yýlki 5'inci seyir füzesi testi olarak kayýtlara geçmiþti. 24 Ocak ve 28 Ocak'ta "Alevli ok" anlamýna gelen "Pulhwasal-3-31" adlý yeni stratejik seyir füzesini test eden Kuzey Kore, 30 Ocak'ta ise "Ok" anlamýna gelen bir diðer stratejik seyir füzesi "Hwasal-2"yi denemiþti. Pyongyang, son olarak 2 Þubat'ta "süper büyük savaþ baþlýðý" taþýyan bir seyir füzesi ile yeni tip bir uçaksavar füzesini test ettiðini duyurmuþtu.