Kuzey Kore dünyayý endiþelendirmeye devam ediyor: 4.5 tonluk 'süper büyük' savaþ baþlýðý taþýyabilen füze testi yapýldý
ABONE OL

Kuzey Kore yönetimi dün 4.5 tonluk "süper büyük" savaþ baþlýðý taþýma kapasitesine sahip yeni "Hwasong-11Da-4.5" taktik balistik füzesinin baþarýlý bir þekilde test edildiðini bildirdi. Testin füzenin maksimum 500 kilometre ve minimum 90 kilometre menzil içindeki uçuþ kabiliyetini ve isabet hassasiyetini teyit etmek için "aðýr savaþ baþlýðý" kullanýlarak yapýldýðý ifade edilirken, Kuzey Kore Füze Ýdaresi'nin füzenin 250 kilometrelik orta menzil performansýný doðrulamak üzere Temmuz ayý içinde bir deneme daha gerçekleþtireceði kaydedildi.

SEUL'DEN AÇIKLAMA

Güney Kore Genelkurmay Baþkanlýðýndan (JCS) yapýlan açýklamada, Pyongyang'ýn dün yerel saatle 05.05 sýralarýnda Güney Hwanghae eyaletindeki Jangyon bölgesinden kuzeydoðu istikametine doðru kýsa menzilli bir balistik füze fýrlattýðý bildirilmiþti. Açýklamada, 05.15 sýralarýnda türü tanýmlanamayan bir füze daha ateþlendiði belirtilirken, füzelerin sýrasýyla 600 kilometre ve 120 kilometre uçtuðu aktarýlmýþtý. Füzenin az mesafe kat etmesi nedeniyle ikinci denemenin baþarýsýzlýkla sonuçlandýðýnýn deðerlendirildiði belirtilmiþti.

ASKERÝ TATBÝKATA YANIT MI?

Kuzey Kore'nin son füze denemesi ABD, Güney Kore ve Japonya'nýn geçen hafta Jeju Adasý'nýn güneyindeki sularda gerçekleþtirdiði "Freedom Edge" (Özgürlük Sýnýrý) adlý 3 günlük kapsamlý ortak askeri tatbikata yanýt olarak yorumlanmýþtý.