Kuzey Kore lideri Kim, aðlayarak annelere seslendi: Daha fazla çocuk sahibi olun
ABONE OL

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçtiðimiz Pazar günü ülkenin baþkenti Pyongyang'da düzenlenen Ulusal Anneler Toplantýsý'na katýldý. Binlerce Kuzey Koreli anneye hitaben yaptýðý konuþmada ülkedeki düþük doðum oranýna dikkat çeken Kim, "Doðum oranlarýndaki düþüþü durdurmak ve çocuklarýmýza iyi bir bakým ve eðitim saðlamak, annelerimizle birlikte çözmemiz gereken ailevi meselemizdir" dedi. Kim, ülkeyi güçlendirmek için kadýnlara daha fazla çocuk sahibi olmalarý yönünde çaðrý yaptýðý sýrada gözyaþlarýna hakim olamadý.

"BU SORUNLAR, ANNELERÝN DESTEÐÝYLE ÇÖZÜLMESÝ GEREKEN TOPLUMSAL MESELELER"

Anneleri bekleyen bazý "sosyal görevler" olduðunu vurgulayan Kim, "Bu görevler arasýnda çocuklarýmýzý devrimimizi kararlýlýkla ileriye taþýyacak þekilde yetiþtirmek, son zamanlarda artan sosyalist olmayan uygulamalarý ortadan kaldýrmak, aile uyumunu ve toplumsal birliði teþvik etmek, saðlam bir kültürel ve ahlaki yaþam biçimi oluþturmak, komünist erdemleri ve yardýmlaþma kültürünü toplumumuza hakim kýlmak, azalan doðum oranýný durdurmak, çocuklara iyi bakmak ve onlarý etkili bir þekilde eðitmek yer alýyor" þeklinde konuþtu. Kim ayrýca, bu sorunlarýn annelerin desteði ile çözülmesi gereken toplumsal meseleler olduðunu belirtti.

DOÐUM ORANI DÜÞÜYOR

Uluslararasý yaptýrýmlar ve yaþanan ekonomik kriz nedeniyle gýda ve ilaç tedarikinde zorluk yaþanan Kuzey Kore'de doðum oranýnýn da düþtüðü biliniyor. Birleþmiþ Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) verilerine göre ülkedeki kadýnlarýn yaþam boyunca sahip olmasý beklenen çocuk sayýsýný ifade eden doðum oranýnýn 2023 yýlýnda 1.8 olduðu tahmin ediliyor. Sosyalist diktatörlük ile yönetilen ülkenin dünyaya kapalý yapýsý nedeniyle demografik bilgilerle ilgili kesin veriler bulunmuyor.