''Kuzey Kore, Rusya'ya taktik güdümlü füze satabilir''
ABONE OL

Shin, Kuzey Kore'nin füze denemelerine ve Rusya'ya silah tedarik ettiðine yönelik iddialara iliþkin Yonhap'a deðerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Kore'nin katý yakýtlý orta menzilli balistik füze denemesi yapabileceði öngörüsünde bulunan Shin, Kuzey'in Güney Kore ve ABD ile seçimler öncesi gerilimi týrmandýrmak için uðraþacaðýný söyledi.

Shin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un hafta baþýnda bir mühimmat fabrikasýna ziyareti sýrasýnda tanýtýlan silah sistemine deðinerek, bunlarýn, taktik nükleer silah taþýma kapasitesine sahip yakýn menzilli balistik füzeler gibi göründüðünü belirtti.

Kuzey Kore'nin ilk kez Nisan 2022'de yakýn menzilli balistik füze denemesi yaptýðýný aktaran Shin, bunun tahmini menzilinin 100 ila 180 kilometre olan yeni bir silah türü olduðunu kaydetti.

Shin, Kim'in söz konusu ziyaretinin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah tedarik ettiði yönündeki iddialarla baðlantýlý olabileceðini ifade ederek, Pyongyang'ýn Moskova'ya yeni tip taktik güdümlü füzeler satabileceðini söyledi.

Kuzey Kore'nin Aralýk 2023 sonu itibarýyla Rusya'ya yaklaþýk 5 bin konteyner silah saðladýðýnýn tahmin edildiðini dile getiren Shin, Kuzey'in silah tedarikine karþýlýk da Rusya'nýn teknoloji desteði verdiðinden þüphelenildiðini aktardý.

Shin, Kuzey Kore'nin 7. nükleer denemesini de gerçekleþtirebileceðini, ancak ne zaman yapýlacaðýnýn liderine baðlý olduðunu vurguladý.

Kuzey Kore'nin "nükleer silaha sahip devlet" statüsünün kabul edilemez olduðunu kaydeden Shin, "Nükleer geliþme, Kim Jong-un için mutlak kudretin kýlýcý deðil, zehirli bir kadehtir ve bunun farkýnda olmalýdýr." diye konuþtu.