Kuzey Kore ve Rusya arasýndaki anlaþma ne anlama geliyor?
ABONE OL

Kuzey Kore ajansý KCNA, yayýmladýðý haberde dün imzalanan anlaþmada "bir tarafýn saldýrýya uðramasý halinde askeri yardým" ve "baþka ülkelerle diðer tarafýn çýkarlarý aleyhine anlaþma yapmama" taahhütlerinde bulunulduðunu bildirdi.

Haberde detaylarý aktarýlan anlaþmada, "Eðer bir taraf tek bir ülke veya ülkeler grubunun iþgali nedeniyle savaþ durumuna girerse diðer taraf, Birleþmiþ Milletler (BM) Þartý'nýn 51. maddesi ve Kuzey Kore ile Rusya yasalarýna uygun olarak elindeki tüm imkanlarý seferber ederek askeri ve diðer yardýmlarý gecikmeden yapacaktýr." ifadesine yer verildiði belirtildi.

Haberde "pakt" olarak söz edilen anlaþmanýn iki tarafa da "baþka ülkelerle diðer tarafýn çýkarlarý aleyhine anlaþma yapmama" yükümlülüðünü getirdiði kaydedildi.

BM Þartý'nýn 51. maddesi, üye ülkelerin silahlý saldýrýya uðramasý halinde bireysel ve kolektif öz savunma hakkýna sahip olduðunu belirtiyor.

- ANLAÞMA, YENÝ BÝR ASKERÝ ÝTTÝFAK MI?

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, dün Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuþ, taraflar arasýnda "kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasý" imzalanmýþtý.

Rus lider Putin, anlaþmayla taraflardan birinin saldýrýya uðramasý halinde diðerinin askeri yardýmda bulunmasýný taahhüt ettiðini belirtirken "ittifak" sözcüðünü kullanmaktan kaçýnmýþtý.

Kuzey Kore lideri Kim ise anlaþmayý "pakt" olarak niteleyerek, iliþkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseltildiðini vurgulamýþtý.

Sovyetler Birliði ile Kuzey Kore, Soðuk Savaþ sýrasýnda 1961'de Dostluk ve Karþýlýklý Yardým Anlaþmasý imzalamýþtý. Anlaþma, "otomatik askeri müdahale" olarak tanýmlanan bir düzenleme içeriyordu. Buna göre, bir tarafýn saldýrýya uðramasý halinde diðer tarafýn tereddütsüz asker ve yardým desteði saðlamasý öngörülüyordu.