Kuzey Kore'den BM'nin Filistin kararýna destek
ABONE OL

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansýnýn (KCNA) haberine göre, Kuzey Kore Dýþiþleri Bakanlýðý, BM Genel Kurulunun Filistin kararýna iliþkin açýklamada bulundu.

Açýklamada, "Kuzey Kore, Filistinlilerin meþru haklarýnýn, ABD'nin zorba ve keyfi uygulamalarýyla acýmasýzca ihlal edildiði bir dönemde bu kararýn kabul edilmesinin zamanlama açýsýndan son derece yerinde bir tedbir olduðunu kabul ederek, karara tam destek vermektedir." ifadeleri kullanýldý.

Kararýn, Orta Doðu'ya en kýsa sürede barýþ ve istikrar getirme yönündeki güçlü arzuyu yansýttýðý belirtilen açýklamada, buna raðmen ABD'nin uluslararasý adaleti hiçe sayarak karara hayýr oyu verdiði aktarýldý.

Açýklamada, ABD'nin "iki devleti çözüm yerine tek Yahudi devleti politikasýný" takip ettiði vurgulandý.

- BM Genel Kurulu, Filistin hakkýndaki karar tasarýsýný kabul etti

BM Genel Kurulunda 10 Mayýs'ta yapýlan oylamada, Filistin'in BM üyeliðinin BM Güvenlik Konseyinde tekrar görüþülmesi ve gözlemci statüsündeki Filistin'e bazý ilave haklar tanýnmasýnýn istendiði karar tasarýsý kabul edilmiþti.

Kararda, "Filistin'in BM Þartý'nýn 4. maddesi uyarýnca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiðine ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi gerektiðine" iþaret edilmiþti.

Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik baþvurusu yapmýþ ancak BMGK'de gereken desteði alamamýþtý. Filistin, 2012 yýlýnda BM'de "daimi gözlemci statüsüne" kavuþmuþtu.