Kuzey Kore'den, Çin'e çok taraflý iþbirliðini güçlendirme mesajý
ABONE OL

Çin Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, Bakan Vang Yi, ülkesini ziyaret eden Kuzey Kore Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Pak Myong Ho ile Pekin'de bir araya geldi.

Bakan Yardýmcýsý Pak, görüþmede Pyongyang yönetiminin, Çin ile iliþkileri geliþtirme ve derinleþtirmeye yönelik tutumunun kesinlikle deðiþmeyeceðini vurgulayarak, "Kuzey Kore, ortak çýkarlarý, bölgesel barýþý ve istikrarý korumak için Çin ile çok taraflý iþbirliðini güçlendirmeyi sürdürecektir." ifadesini kullandý.

Çinli Bakan Vang da ülkesinin, Kuzey Kore ile iliþkilerini daima "stratejik ve uzun vadeli perspektiften" gördüðünü, uluslararasý durumdaki çalkantýlara raðmen taraflarýn daima birine güvendiðini ve desteklediðini belirterek, stratejik iletiþimi ve eþ güdümü güçlendirmek, farklý alanlarda iþbirliðini derinleþtirmek için birlikte çalýþmaya hazýr olduklarýný kaydetti.

Görüþmenin, Kuzey Kore'nin bu yýl gerçekleþtirdiði 3. kýtalararasý balistik füze (ICBM) denemesinden saatler sonra yapýlmasý dikkati çekti.

KUZEY KORE, 2019'DAN BU YANA ÇÝN'E EN ÜST DÜZEY RESMÝ ZÝYARETÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝ

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin, bugün sabah saatlerinde Japon Denizi (Doðu Denizi) yönüne bir kýtalararasý balistik füze fýrlattýðýný bildirmiþti.

Fýrlatýþ, Kuzey Kore'nin bu yýl yaptýðý 3. kýtalararasý balistik füze denemesi olmuþtu.

Bakan Yardýmcýsý Pak'ýn baþkanlýk ettiði Kuzey Kore heyeti, 2019'dan bu yana Çin'e en üst düzey resmi ziyareti gerçekleþtirdi.

Heyet, dün Çin Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Sun Veydong ile heyetler arasý diplomatik istiþare yürüttü.

ABD VE JAPONYA'YA KARÞI ÇÝN VE RUSYA ÝLE YAKINLAÞMA ARAYIÞI

ABD'nin son dönemde Kuzey Kore'nin nükleer programý ve güdümlü füze denemelerinin yarattýðý tehdide karþý Güney Kore ve Japonya ile savunma alanýnda iþbirliðini artýrmasýnýn ardýndan Kuzey Kore'nin de Rusya ve Çin ile stratejik yakýnlaþma arayýþýnda olduðu gözleniyor.

Pyongyang yönetimi, Kovid-19 salgýnýnýn baþlamasý sonrasý Mart 2020'de tüm sýnýrlarýný dýþ dünyaya kapatmýþtý.

Çin ile Kuzey Kore arasýndaki temaslar, Çin Baþbakan Yardýmcýsý Liu Guocong baþkanlýðýndaki heyetin, 9 Eylül'de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) 75. yýlý kutlamalarý için Kuzey Kore'yi ziyaret etmesiyle yeniden baþlamýþtý.

Kuzey Kore yönetimi, son dönemde Rusya ile de üst düzey temaslarda bulunmuþtu. Devlet Baþkaný Kim Jong-un, eylülde Rusya'nýn Amur bölgesinde Rus mevkidaþý Vladimir Putin ile bir araya gelmiþti.

Kim ile Putin görüþmesinin, iki ülke arasýnda askeri iþbirliðine yönelik bir adým olabileceði iddia edilmiþti.

Öte yandan Çin ve Rus uçaklarý, geçen hafta ortak devriye uçuþunda Güney Kore'nin "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiði bölgeye girmiþti.