Kuzey Kore'den iki ülkeye tatbikat tepkisi
ABONE OL

ABD ve Güney Kore'nin dün baþladýðý ortak Özgürlük Kalkaný Tatbikatý'na Kuzey Kore'den tepki geldi. Kuzey Kore Savunma Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada, Washington ve Seul'ün "geniþ çaplý provokatif ortak askeri tatbikatlara" yeniden baþladýðý, tatbikat için Birleþmiþ Milletler Komutanlýðý'ndan 11 ülkenin askeri personelinin seferber edildiði ifade edildi. ABD ve Güney Kore'nin "çýlgýnca" savaþ tatbikatlarýnýn insanlýðý nükleer silahlarla tehdit eden baþ suçlunun kim olduðunu daha açýk bir þekilde gösterdiði savunulan açýklamada, "Dünyanýn en büyük nükleer gücünün ve 10'dan fazla uydu devletin, bir kývýlcýmla bile nükleer savaþýn ateþlenebileceði Kore Yarýmadasý'nda düzenlediði geniþ çaplý savaþ tatbikatlarý asla 'savunma' olarak adlandýrýlamaz" ifadeleri kullanýldý.

"ÞÝDDETLE KINIYORUZ"

Kuzey Kore Savunma Bakanlýðý'nýn, ABD ve Güney Kore'nin pervasýz askeri tatbikatlarýný "þiddetle kýnadýðý" belirtilen açýklamada, Washington ve Seul'e provokasyon ve istikrarsýzlýða neden olan bu eylemleri durdurma çaðrýsý yapýldý. Pyongyang'ýn güvenliðini saðlamak için sorumlu askeri faaliyetler yürütmeyi sürdüreceði aktarýlýrken, ABD ve Güney Kore'nin yanlýþ tercihleri nedeniyle "aðýr bir bedel ödeyeceði" vurgulandý.

11 GÜNLÜK TATBÝKAT DÜN BAÞLAMIÞTI

ABD ve Güney Kore ortak savunma yeteneklerini güçlendirmeyi hedefleyen 11 günlük ortak Özgürlük Kalkaný Tatbikatýna dün baþlamýþtý. ABD Kore Kuvvetleri'nden yapýlan açýklamada, 14 Mart'a kadar sürecek tatbikat çerçevesinde 48 saha eðitimi ile bombalama ve füze savunma eðitimlerinin gerçekleþtirileceði belirtilmiþti. Tatbikat süresince nükleer saldýrý karþýtý operasyonlara odaklanýlacaðý kaydedilirken, ABD ve Güney Kore ordularýnýn kara, deniz, hava ve uzay varlýklarýndan yararlanarak çok boyutlu askeri operasyonlar sahneleyeceði ifade edilmiþti. Tatbikata Birleþmiþ Milletler Komutanlýðý (UNC) üyesi olan Avustralya, Belçika, Kanada, Kolombiya, Fransa, Ýngiltere, Yunanistan, Ýtalya, Yeni Zelanda, Filipinler ve Tayland'dan askeri personelin de katýldýðý aktarýlmýþtý.