Kuzey Kore'den Rusya'ya asker gönderme açýklamasý: Uluslararasý hukuka uygun olacak
ABONE OL

Seul merkezli Yonhap ajansýnýn Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansýna (KCNA) dayandýrdýðý haberine göre, Kuzey Kore'nin Rusya ile Ýliþkilerden Sorumlu Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Kim Jong-gyu, ülkesinin Ukrayna'ya karþý savaþmak için Rusya'ya asker gönderdiðine yönelik haberler hakkýnda, "Eðer dünya medyasýnýn bahsettiði gibi bir þey varsa bunun uluslararasý hukuk kurallarýna uygun bir eylem olacaðýný düþünüyorum." dedi.

ASKER SEVKÝYATINI TEYÝT ETMEDÝ

Kim, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesini yasa dýþý olarak nitelendirmek isteyen güçler olacaðýný belirterek, Savunma Bakanlýðýnýn yetki alanýna giren konulara müdahale etmediðini vurguladý ve asker sevkiyatýný teyit etmekten kaçýndý.

Ukrayna'dan 'Kuzey Kore' iddiasý

Kim'in bu açýklamasý, Güney Kore medyasýnda, Pyongyang yönetiminin asker sevkiyatýný üstü kapalý olarak kabul ettiði þeklinde yorumlandý.

"NEYÝ NE ÞEKÝLDE YAPACAÐIMIZ BÝZÝM ÝÞÝMÝZ"

Pyongyang'ýn asker sevkiyatýna iliþkin ifadeleri, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in haberleri yalanlamayý reddederek, "Kuzey Kore yönetiminin yaptýðýmýz anlaþmalarý ciddiye aldýðýndan hiçbir zaman þüphe etmedik ancak bu anlaþmanýn 4. maddesi gereði neyi ne þekilde yapacaðýmýz bizim iþimiz." demesinin ardýndan geldi.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker sevgi ABD'yi endiþelendirdi: Ne yaptýklarý henüz bilinmiyor

RUSYA'YA ASKER GÖNDERÝLDÝ ÝDDÝASI

Güney Kore Ulusal Ýstihbarat Servisi (NIS), Rusya'ya þimdiye kadar yaklaþýk 3 bin Kuzey Kore askerinin gönderildiðini ve aralýk ayýna kadar toplam 10 bin askerin bu ülkeye konuþlandýrýlacaðýný iddia etmiþti. Kuzey Kore askerlerinin, Ukrayna'ya saldýrýlarýný sürdüren Rusya'ya destek amacýyla bu ülkeye sevk edildiði öne sürülmüþtü.

Ukrayna Savunma Bakanlýðý Ýstihbarat Ana Müdürlüðü (GUR) de Kuzey Kore askeri birliklerinin Rusya'nýn Kursk bölgesine getirildiðini iddia etmiþti.

Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy, "Ýstihbarata göre Rusya, 27-28 Ekim'de ilk Kuzey Koreli askerleri muharebe bölgelerine konuþlandýracak. Bu, Kazan'da bugünlerde dolaþan dezenformasyonun aksine Rusya'nýn açýkça gerilimi týrmandýrma adýmýdýr." açýklamasýný yapmýþtý.