CNN'nin haberine göre Bakan Austin, Ýtalya'nýn baþkenti Roma'da gazetecilere yaptýðý açýklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiði iddialarýný yanýtladý.
Austin, "Rusya'ya giden Kuzey Kore birlikleri bulunduðuna dair kanýtlar görüyoruz. Tam olarak ne yaptýklarý henüz bilinmiyor." dedi.
Bakan Austin, Kuzey Kore askerinin Rusya'ya sevk edildiðini resmen kayýtlara geçiren þimdiye kadar ki ilk üst düzey ABD yetkilisi oldu.
Kuzey Kore askerlerinin "çatýþmada nasýl bir rol oynayacaklarý" ve "Ukrayna'ya gitmeyi düþünüp düþünmediklerini" saptamaya çalýþtýklarýný kaydeden Austin, "Eðer ortak muharip güç iseler niyetleri Rusya adýna bu savaþa katýlmaktýr. Bu çok çok ciddi bir konu. Bunun sadece Avrupa'ya deðil, ayný zamanda Hint-Pasifik'e de etkileri olur." diye konuþtu.
Rusya'ya "insan gücü desteði" karþýlýðýnda Kuzey Kore'nin "ne elde edeceðini" ABD'nin tespit etmeye çalýþtýðýný bildiren Austin, halihazýrda Rusya'da bulunan ya da Rusya'ya yakýn vadede sevk edilmesi beklenen Kuzey Koreli asker sayýsý hakkýnda bilgi paylaþmadý.
Ukrayna ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Ukrayna ile savaþýna destek amacýyla Rusya'ya asker gönderdiðini iddia etmiþti.
Öte yandan Güney Kore Ulusal Ýstihbarat Servisi (NIS), ulusal meclisin istihbarat komitesinde milletvekillerini bilgilendirdi.
Seul merkezli Yonhap ajansýnýn haberine göre bilgilendirmede, Rusya'ya þimdiye kadar yaklaþýk 3 bin Kuzey Kore askerinin gönderildiði ve aralýk ayýna kadar toplamda yaklaþýk 10 bin askerin bu ülkeye konuþlandýrýlacaðý belirtildi.
Kuzey Kore askerlerinin, Ukrayna'ya saldýrýlarýný sürdüren Rusya'ya destek amacýyla bu ülkeye sevk edildiði bildirildi.
NIS, geçen hafta itibarýyla ilk aþamada Kuzey Kore'nin yaklaþýk 1500 asker sevk ettiðini doðrulamýþtý.
Güney Kore Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Kim Hong-kyun, hafta baþýnda Rusya'nýn Seul Büyükelçisi Georgy Zinoviev'i Bakanlýða çaðýrarak, Kuzey Kore ile Rusya askeri iþbirliðinin Güney Kore ve uluslararasý toplum için "ciddi tehdit" teþkil ettiðini bildirmiþti.
Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderdiðini öne sürdüðü askeri birliklerin "derhal geri çekilmesi" için çaðrý yapan Kim, bu iki ülke arasýndaki askeri iþbirliðini "þiddetle" kýnamýþtý.
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, haziran ayýnda Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuþ, taraflar arasýnda "kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasý" imzalanmýþtý.
Rus lider Putin, anlaþmayla taraflardan birinin saldýrýya uðramasý halinde diðerinin askeri yardýmda bulunmasýný taahhüt ettiklerini belirterek, "ittifak" sözcüðünü kullanmaktan kaçýnmýþtý.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise anlaþmayý "pakt" olarak nitelemiþ, iliþkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseltildiðini vurgulamýþtý.