Kuzey Kore'nin Tongchang-ri bölgesinden uydu roketi fýrlattýðý bildirildi
ABONE OL

Yonhap'ýn haberine göre, Güney Kore Genelkurmay Baþkanlýðý, Kuzey Kore'nin, kuzeybatýsýndaki Tongchang-ri bölgesinden yerel saatle 22.44'te "uydu roketi" fýrlattýðýný açýkladý.

Açýklamada, roketin fýrlatmadan birkaç dakika sonra parçalara ayrýlarak denize düþtüðü ifade edildi.

Kyodo News'un haberine göre, Japonya'daki erken uyarý sistemi de Sarý Deniz yönüne fýrlatýldýðý ifade edilen "uydu roketi" nedeniyle Okinava Adasý sakinlerinin bina içlerine ya da sýðýnaklara gitmeleri uyarýsý yaptý.

Ancak daha sonra Baþbakanlýk Ofisi'nden yapýlan açýklamada, roketin bölgeyi hedef almadýðý belirtilerek uyarý kaldýrýldý.

NHK'nin Japonya Savunma Bakanlýðý yetkilisinin açýklamasýna dayandýrdýðý haberinde, Kuzey Kore'nin fýrlattýðý "uydu roketi"ndeki sývý yakýtýn alev almýþ olabileceði ifade edildi.

Yonhap'ýn, Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansýna (KCNA) dayandýrdýðý haberine göre, Kuzey Kore'nin hava-uzay idaresinden bir yetkili, "Malligyong-1" adlý "uydu taþýyan roketin" fýrlatýþýnýn baþarýsýz olduðunu açýkladý.

Yetkili, roketin fýrlatmadan bir süre sonra havada patlamasýnýn "sývý oksijenli ve benzinli motordan" kaynaklandýðýný kaydetti.

Japonya Sahil Güvenliðinden yapýlan açýklamada, Kuzey Kore'nin ilerleyen günlerde "uydu roketi" fýrlatma planý konusunda kendilerini bilgilendirdiði ifade edilmiþti.