Lavrov'dan tahýl anlaþmasý yorumu: Türkiye giriþimde bulundu, Cumhurbaþkaný Erdoðan içtendi ve yardýmcý olmaya çalýþtý
ABONE OL

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Rusya'da yeni eðitim-öðretim yýlýnýn ilk günü olmasý nedeniyle Moskova Devlet Uluslararasý Ýliþkiler Enstitüsü'nde öðrencilere hitap etti. konuþmasý sýrasýnda 2022 yýlýnda imzalanan ve 1 yýl yürürlükte kalan Karadeniz Tahýl Anlaþmasýna deðinen Lavrov, 2024 yýlýnýn ilkbaharýnda anlaþmanýn yeniden yürürlüðe girmesi için Türkiye'nin giriþimde bulunduðunu söyledi.

Rusya'dan terör örgütü PKK/YPG'ye Afganistan örnekli uyarý!

"ERDOÐAN YARDIMCI OLMAYA ÇALIÞTI"

Lavrov, "Bu bahar aylarýnda Türkiye, gýda sevkiyatlarýnýn korunmasýna iliþkin anlaþmalarýn geliþtirilmiþ formatta yeniden yürürlüðe konulmasý için giriþimlerde bulundu. Hazýrdýk. Son dakikada, Ukrayna tarafý 'Ticari gemilere dokunulmamasýna dair yükümlülüklere ek olarak, nükleer santrallerin güvenliðinin korunmasý gerektiðine iliþkin bir madde daha koyalým' dedi. Bu, yersiz görünse de 'tamam' dedik. Cumhurbaþkaný Erdoðan, bizi bunun bir sonraki adým olacaðýna ikna etti, içtendi ve yardýmcý olmaya çalýþtý" dedi.

Ukrayna'ya 35 füze ve 23 ÝHA saldýrýsý

"UKRAYNA TARAFI ÖNERDÝ ANCAK MEMNUN OLMADILAR"

Rus tarafýnýn hazýr olduðunu ifade eden Rus Bakan Lavrov, "Bunu Ukrayna tarafý önerdi ancak daha sonra bundan da memnun olmadýklarýný söylediler. Görünen o ki, Ukrayna tarafý nükleer enerji santrallerini bombalamayý planlamýþ" ifadelerini kullandý.

TAHIL ANLAÞMASINDA TARAFLAR ÝSTANBUL'DA ANLAÞMA ÝMZALADI

Rusya, 22 Temmuz 2022'de Ýstanbul'da imzalanan tahýl anlaþmasýndan Batýlý ülkelerin Ukrayna limanlarýnda mahsur kalan tahýllarýn ihtiyacý olan ülkelere gönderilmesi yerine Batýlý ülkeler ulaþtýðý gerekçesiyle 17 Temmuz 2023 tarihinde anlaþmadan çekilmiþti.