Letonya Başbakanı Silina istifa etti
ABONE OL

İlericiler Partisi'nin hükümet koalisyonundan ayrılmasıyla lideri olduğu Yeni Birlik ittifakı parlamento çoğunluğunu kaybeden Başbakan Silina, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, zor ama dürüst bir karar alarak görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Silina, paylaşımında, önceliğinin Letonya halkının refahı ve güvenliği olduğunu belirterek, partiler ve koalisyonların değişebileceğini ancak Letonya'nın kalıcı olduğunu vurguladı.

Siyasi kıskançlık ve dar parti çıkarlarının sorumluluğun önüne geçtiğini savunan Silina, güçlü bir savunma bakanı adayı yerine "krizin tercih edildiğini" kaydetti.

Koalisyondaki farklı siyasi güçleri ülkenin istikrarı için bir arada tuttuğunu ifade eden Silina, "İstifa ediyorum ama pes etmiyorum ve gitmiyorum." dedi.

Silina'nın istifası, iktidar koalisyonunun bir parçası olan İlericiler Partisi'nin 13 Mayıs'ta hükümete desteğini çektiğini açıklamasının ardından geldi.

İlericiler Partisi'nden Savunma Bakanı Andris Spruds, Rus hava sahasından Letonya'ya giren insansız hava araçlarıyla (İHA) ilgili olayların yönetiliş biçimi nedeniyle geçen günlerde görevden alınmıştı. Söz konusu İHA'ların daha sonra Ukrayna'ya ait olduğu açıklanmıştı.

Çok sayıda İHA'nın, 7 Mayıs'ta Rusya'dan Letonya hava sahasına girdiği tespit edilmiş, bunlardan 2'si Letonya topraklarına düşmüştü.

Anayasaya göre hükümet liderini seçmekle görevli olan Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, yarın parlamentodaki siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelecek.

  • Letonya Başbakanı
  • Evika Silina
  • İlericiler Partisi