Fransa’da ülke genelinde yaklaşık dört milyon insanın teröre karşı birlik yürüyüşüne Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın davetiyle katılan 44 ülkenin liderleri kol kola yürüdü. Bir çok ülke üst düzey katılım gösterirken, Paris saldırılarının ardından “Fransa bizim en eski müttefikimiz” diyen Amerikan Başkanı Barack Obama’nın kortejdeki yerini almaması tepkilere neden oldu. Amerikan basını Obama’nın yürüyüşün gerçekleştirildiği Pazar günü ziyaret takviminin boş gözüktüğünü ve günün büyük bir kısmını maç izleyerek geçirdiğini yazdı.
Dışişleri Bakanı John Kerry Hindistan’da bulunurken, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın programı boş olmasına rağmen gitmemesi soru işaretleri uyandırdı. Kerry, daha sonra Cuma günü Paris’e bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. Adalet Bakanı Eric Holder ve Milli Güvenlik Bakan Yardımcısı Alejandro Mayorkas’ın Paris’te olmalarına rağmen yürüyüşe katılmamaları tepki çekti. Amerika, teröre karşı birlik yürüyüşünde sadece Fransa Büyükelçisi Jane Hartley tarafından temsil edilirken, Beyaz Saray duruma düzgün bir açıklama getiremedi. Obama’nın Paris’te olmaması Amerikan basınında ve Cumhuriyetçi Parti saflarında sert eleştirilere neden oldu.Cumhuriyetçi Parti senatörü Newt Gingrich, Twitter’da “50 ülkenin liderleri dünyaya Paris’le dayanışma içinde olduğunu gösterdi ancak Obama onların arasında değildi, üzüntü verici” dedi.
Sorun derinleşebilir
CNN muhabiri Jake Tapper,canlı yayında, hayal kırıklığına uğradığını belirterek “Bir vatandaş olarak Amerika’nın burada daha iyi temsil edilmesini isterdim” dedi. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Dış İlişkiler hocası Prof. Birol Akgün, “Fransa bunu bir kenara yazar” diyerek olası tepkileri yorumladı. Fransa ile ABD arasında son dönemde Filistin ve Rusya konusunda fikir ayrılığı olduğunu belirten Prof. Akgün, “(Obama’nın gitmemesi) Asıl sebep siyasi gibi duruyor. Son dönemde saydığımız nedenlerden ABD ile Fransa arasında siyasi bir açıklık söz konusu. Bu durumu gidermek için şimdi John Kerry’nin Fransa’ya gideceğini duyduk ama yakın zamanda Obama, Fransa’ya gitmez ise bu ilişki derinleşir.” diye konuştu.
Örgütle ilgili kesin bilgi yok
Eric Holder saldırıların arkasında hangi örgütün olduğu kesinleştirilmedi diyerek, saldırıları Yemen el-Kaidesi’nin gerçekleştirdiğine yönelik haberlerin ABD tarafından henüz teyit edilmediğini açıkladı.
Netanyahu’ya ‘gelme’ dediler
Haaretz’in haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Netanyahu’dan Paris’teki yürüyüşe katılmamasını istemesine rağmen Netanyahu bu yürüyüşte yer aldı. Habere göre, dikkatlerin İsrail-Filistin meselesi ya da Yahudilerle Müslümanlar arasındaki ilişkiler gibi tartışmalı konulara kaymaması istendği için Netanyahu’ya ‘gelme’ denildi. Aynı telep Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a da ilettildi. Netanyahu’nun kararını siyasi rakipleri olan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Ekonomi Bakanı Naftali Bennett’in yürüyüşe katılma kararının ardından değiştirdiği ve Fransız yetkililere yürüyüşte ısrarla yer alacağını ilettiği belirtildi. Bunun üzerine Fransız yetkililer Mahmud Abbas’a da yeniden davet gönderdi.
Fransa’ya 10 bin kişilik koruma gücü
Fransa’da geçen hafta terör eylemlerinde 17 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası güvenlik hat safhaya çıkarıldı. Fransa Başbakanı Manuel Valls, terörle mücadeledeki alarm seviyesinin en üst düzeye çıkartıldığını belirterek güvenlik görevlilerinin sayısının 10 bin’e çıkacağını açıkladı.. Valls, son saldırılarla ilgili de mecliste soruşturma komisyonu kurulacağını söyledi.
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise 5 bin güvenlik görevlisinin 700 Yahudi okulunu korumakla görevlendirildiğini açıkladı. Cazeneuve, “Yahudilere ait hassas yerlerin korunmasının koordinasyonu için bir valigörevlendirildi” dedi.
Müslümanlara 50’den fazla saldırı
Fransa İslam Karşıtı Eylemleri Gözlemevi (CFCM), Charlie Hebdo saldırısının ardından, ülke genelinde Müslümanlara yönelik 50’nin üzerinde saldırının gerçekleştiğini bildirerek, Müslümanlara ait ibadet yerlerinin daha iyi korunmasını istedi. CFCM Başkanı Abdallah Zekri, İçişleri Bakanlığı kayıtlara atıfta bulunarak “Müslümanlara yönelik 21 silahlı ve bombalı saldırı girişimi dışında, yine Müslümanlara yönelik 33 hakaret ve tehdi resmi kayıtlara geçti” dedi. Abdallah Zekri, Musevilere ait dini yerlerin korunması kararının camiler için de geçerli olmasını istedi.