Litvanya Dýþiþleri Bakaný'ndan Berlik duvarý tekrar inþa ediliyor açýklamasý
ABONE OL

Litvanya Dýþiþleri Bakaný Gabrielius Landsbergis, Avrupa kýtasýnýn güvenliðinin en önemli konulardan biri olduðunu belirterek, "Avrupa'da Berlin duvarý yýkýldý ancak bugün yeniden inþa ediliyor. Soru nerede olduðuyla ilgili. Kesinlikle Berlin deðil. Umarým bu Kiev, Harkiv ya da Luhansk'ta olmaz. Umarým Ukrayna'nýn yasal sýnýrýnda olur." dedi.

Polonya'da düzenlenen "Varþova Güvenlik Forumu"nda konuþan Landsbergis, Berlin duvarýnýn yýkýlýþýyla Avrupa'nýn yeniden doðduðunu söyledi.

Landsbergis, o dönem Avrupa'nýn zihniyetinin barýþ devletine yöneldiðinin altýný çizerek, "Avrupa kýtasýnýn güvenliði ve güvenlik mimarisi en önemli konulardan biri. Avrupa'da Berlin duvarý yýkýldý ancak bugün yeniden inþa ediliyor. Soru nerede olduðuyla ilgili. Kesinlikle Berlin deðil. Umarým bu Kiev, Harkiv ya da Luhansk'ta olmaz. Umarým Ukrayna'nýn yasal sýnýrýnda olur." diye konuþtu.

Litvanya gibi sýnýrda olan ülkelerin savunulmasý gerektiðini, bu nedenle Ukrayna'nýn da "gri" bölgede býrakýlmamasý gerektiðini vurgulayan Landsbergis, "Almanya'nýn Litvanya'ya kalýcý tugay yerleþtirme kararýna son derece minnettarým." ifadesini kullandý.

Ýngiltere Silahlý Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakaný James Heappey ise yaptýðý konuþmada, Ukrayna'nýn egemenliðinin Avrupa'nýn egemenliði olduðunu belirterek, "Eðer Putin'e Ukrayna konusunda bir þey söylemezsek sýranýn kime geleceði de bellidir." dedi.

Heappey, Birleþik Krallýk kamuoyunda özgürlüðün hafife alýnmayacaðý ve savunmanýn önemi konusunda gerçek bir uyanýþ olduðunun altýný çizerek, "Soðuk Savaþ'ýn son on yýlýndan bu yana bu kadar belirsiz, güvensiz ve istikrarsýz bir dönemden geçmiyoruz." ifadesini kullandý.

NATO ülkelerinin bütçelerinden yüzde 2'lik kýsmý savunmaya harcamasý gerektiðini anýmsatan Heappey, "Yüzde 2'lik harcamayý politikacýlar olarak þimdi savunamýyorsak ne zaman savunacaðýz? Bu þartlar altýnda GSYH'nin yüzde 2'sini savunmaya harcayamayacaksak ne zaman harcayacaðýz? Bu, 2024'te Washington'da yapýlacak NATO zirvesinden önce açýk bir beklentidir." deðerlendirmesinde bulundu.