Lübnan Cumhurbaþkaný, Yüksek Savunma Konseyi'ni ''olaðanüstü'' toplantýya çaðýrdý
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý, ülkenin kuzeyinde gece saatlerinde 22 kiþinin ölümüne, 79 kiþinin yaralanmasýna yol açan patlamaya iliþkin açýklama yaptý.

Açýklamada, Avn'ýn patlamanýn yansýmalarýný görüþmek için bugün öðleden sonra Yüksek Savunma Konseyi'ne, baþkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaþkanlýðý Sarayý'nda acil toplantý çaðrýsýnda bulunduðu kaydedildi.

- "Akaryakýt krizini sömürenlerin açgözlülüðünün neticesi"

Lübnan'da hükümeti kurmakla görevlendirilen eski Baþbakan Necib Mikati ise ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesinde yaþanan patlamada hayatýný kaybedenlerin akaryakýt krizini sömürenlerin açgözlülüðünün kurbaný olduðunu söyledi.

Mikati yaptýðý yazýlý açýklamada, "Akaryakýt krizinden yasa dýþý kazanç elde etmek ve insanlarý en temel haklarýndan mahrum býrakmak için fýrsat kollayanlarýn açgözlülüðüne kurban giden masum insanlarýn acýlý Akkar gecesi, yüreðimizi kanattý." ifadelerine yer verdi.

Mikati, Akkar bölgesinin tekelciler ve açgözlüler için kurban edilmemesi adýna özverili þekilde çalýþmalarý yürütme konusunda kararlý olduklarýný vurguladý.

- "Karanlýk ve kanlý bir sabah"

Lübnan Meclis Baþkaný Nebih Berri, ülkesinin yeniden "karanlýk ve kanlý bir sabaha" tanýklýk ettiðini ifade etti.

Berri, Meclis Baþkanlýðý Enformasyon Ofisinden yapýlan yazýlý açýklamada, "Lübnan tarihi ve Lübnanlýlar için karanlýk ve kanlý bir sabah daha. Bu kez de mahrum býrakýlmýþ Akkar bölgesi ile onlarca sakininin hayatýný kaybetmesi; yüzlercesinin yaralanmasýyla felakete sürüklenen Et-Telil beldesinden." deðerlendirmesinde bulundu.

Açýklamada "Bu gecenin bitmesinin zamaný gelmedi mi?" diye soran Berri, olayda hayatýný kaybedenlerin yakýnlarýna baþsaðlýðý ve yaralananlara da geçmiþ olsun dileklerini iletti.

- "Akkar patlamasý bir katliamdýr"

Lübnan Müftüsü Þeyh Abdullatif Deryan ise Akkar patlamasýný bir "katliam" olarak nitelendirerek, olayla ilgili "ülkeyi yönetemeyecek durumda olan iktidarý" suçladý.

Deryan yaptýðý yazýlý açýklamada, "Akkar patlamasý bir katliamdýr, ulusal ve insani bir felakettir. Çeþitli alanlarda ülkeyi yönetmekten aciz olan iktidarýn sorumluluðunu taþýdýðý bir suçtur." ifadelerine yer verdi.

Ülkenin daha fazla çöküþe, kaosa, ölüme ve yýkýma tahammül edemeyeceðini aktaran Deryan, hükümetin birkaç gün içinde derhal kurulmasý gerektiði çaðrýsýnda bulundu.

- Akkar Müftüsünden erken genel seçim çaðrýsý

Akkar Müftüsü Eþ-Þeyh Zeyd Bekkar Zekeriya da olaya iliþkin yaptýðý açýklamada, erken genel seçim çaðrýsý yaptý.

Zekeriya, ülkedeki krizlerin çözümü için "tüm yetkililerin istifa etmesi, erken genel seçimlere gidilmesi" önerisini sundu.

Akaryakýt istasyonlarýnýn aþýrý kalabalýklaþmasý ve insanlarýn tankerlerin çevresine yýðýlmasý nedeniyle yaþanabilecek felaketlerle karþý karþýya olduklarýna iþaret eden Zekeriya, bugün yetkililerin çözümünü ertelediði benzin kaçakçýlýðý krizi nedeniyle felaketin yaþandýðýný kaydetti.

Lübnan'ýn kuzeyindeki Akkar bölgesinde gece saatlerinde bir akaryakýt deposunda patlama meydana gelmiþti. Lübnan Saðlýk Bakaný Hamad Hasan, yaptýðý açýklamada, patlamada 22 kiþinin öldüðünü, 79 kiþinin yaralandýðýný duyurmuþtu.

- Ülkedeki akaryakýt krizi

Son 30 yýlýn en büyük ekonomik krizinin yaþandýðý Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarýndaki akaryakýtý Merkez Bankasý üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasýndan yapýlan yazýlý açýklamada, 12 Aðustos itibarýyla uygulanmak üzere akaryakýta saðlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacaðý ve böylelikle akaryakýt sübvansiyonunun kaldýrýlacaðý belirtilmiþti.

Açýklamada ayrýca piyasaya sürülecek akaryakýtýn fiyatýnýn Enerji Bakanlýðýnca belirleneceði kaydedilmiþti.

Enerji Bakanlýðýnýn sübvansiyonun kalkmasýna raðmen eski fiyatý sürdürmesi nedeniyle ülkedeki akaryakýt istasyonlarýnýn hemen hemen tümü pompalarý kapalý tuttu.

Lübnan ordusu, Merkez Bankasýnýn akaryakýta yönelik sübvansiyonu kaldýrma kararýndan sonra yeni fiyatlar belirlenmediði için pompalarý kapalý tutan akaryakýt istasyonlarýna dün baskýnlar düzenleyerek, on binlerce litre benzin ve mazota el koymuþtu.

Lübnan Enerji Bakaný Rimun Gacar, nisan ayýnda fiyat farký nedeniyle benzinin ülkeden yasa dýþý yollarla Suriye'ye götürüldüðünü duyurmuþtu.