Lübnan, soykýrýmcý Ýsrail'i þikayet etti
ABONE OL

Lübnan Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, ülkeye yönelik Ýsrail saldýrýlarýnýn bir kez daha BMGK'ye þikayet edilerek saldýrýlarýn durdurulmasý için harekete geçilmesi talebinde bulunulduðu belirtildi.

Ýsrail savaþ uçaklarýnýn baþkent Beyrut ve diðer bölgelerde sivil yerleþim alanlarýný geliþigüzel þekilde bombalamasýna tepki gösterilerin açýklamada, ülkenin egemenliðini karadan, denizden ve havadan ihlal etmeyi sürdüren ve Lübnan ordusu ile saðlýk merkezlerini de hedef alan Ýsrail'in kýnandýðý ifade edildi.

Ýsrail ordusunun Lübnan'a yönelik saldýrýlarýnda su depolarý, sýnýr kapýlarý ve tarihi yapýlarý hedef aldýðý, sivil kayýplara aldýrýþ etmeden kent ve beldeleri bombalayarak sistematik suikast saldýrýlarýný sürdürdüðü kaydedildi.

Lübnan Dýþiþleri Bakanlýðý açýklamasýnda, þu ifadelere yer verildi:

"Ýsrail, bölge ülkeleri ve halklarýnýn egemenliklerine karþý kullandýðý güç ve askeri saldýrýlarla bölgeye kendi güvenlik vizyonunu dayatýyor. Ýsrail'in söz konusu saldýrýlarý için kendini savunma yönünde öne sürdüðü gerekçelerin ise hiçbir kanýtý yok."

BMGK'den Ýsrail'in Lübnan halkýna ve topraklarýna yönelik geniþ çaplý saldýrýlarýnýn durdurulmasý istenirken, Tel Aviv'in BMGK'nin 1701 sayýlý kararýna baðlý kalmasý ve saldýrýlarýný derhal durdurmasý çaðrýsý yapýldý.

Ýsrail ordusunun karadan girdiði Lübnan topraklarýndan derhal geri çekilmesi talep edildi.

Açýklamada ayrýca Lübnan ordusunun ülkede güvenliði saðlamasý için BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü'nün (UNIFIL) temel rolüne güvendiði ifade edildi.

- ÝSRAÝL'ÝN LÜBNAN'DA ÞÝDDETLENEN SALDIRILARINDA 2 BÝN 350 KÝÞÝ ÖLDÜ

Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yoðun hava saldýrýsý baþlattý.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðýnýn verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen Ýsrail saldýrýlarýnda 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 2 bin 350 kiþi öldü, 10 bin 906 kiþi yaralandý.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.

Ýsrail bombardýmaný nedeniyle Lübnan'da 100 binlerce kiþinin yerinden edildiði deðerlendiriliyor.

Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut'a ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kiþilerden 430 binden fazlasýnýn Suriye'ye göç ettiðini açýkladý.

Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.